Hirdetés

A depresszió leggyakoribb okai

Sok újat tudtunk meg a depresszióról az elmúlt évtizedek során. A betegség legtöbbször nem egyetlen okra vezethető vissza, hanem biológiai, pszichológiai és stresszt okozó környezeti folyamatok eredménye.

depresszió, kórok |

InforMed Hírek8   InforMed | Seprődi, B.

A depresszió kialakulásában az alábbi tényezők játszhatnak szerepet:

Biológia

Sokat új dolgot kell még felfedezzünk addig, míg pontosan érteni fogjuk, hogy miért lesznek az emberek depressziósak. Sok adat van azonban már most, ami arra utal, hogy a betegség nem más, mint néhány anyag egyensúlyának felborulása az agyban. Ezeket az anyagokat neurotranszmittereknek nevezik. Az antidepresszáns gyógyszerek ezeknek az anyagoknak az egyensúlyát próbálják visszaállítani.

Van egy genetikai vonal is: nagyobb eséllyel lesznek depressziós betegek azok, akiknek a családjában is előfordul ez az állapot.

Más betegségek és krónikus állapotok is segíthetik a depresszió kialakulását. Például egy szívroham után 65 %-os eséllyel alakul ki depresszió. A rák, szívbetegség, pajzsmirigy-betegség, és sok más folyamat is növeli a depresszió kockázatát.

A nemeknek is jelentősége van. Nőknél kétszer akkora a depresszió kialakulásának valószínűsége, azt azonban nem tudjuk, hogy miért. Valószínű, hogy az élet bizonyos szakaszaiban végbemenő hormonális változásoknak is szerepük lehet ebben.

Pszichológia

Néhány vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a pesszimista emberek nagyobb valószínűséggel lesznek depressziósak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a „hozzáállás megváltoztatásával” meggyógyul a betegség.

Stressz

Sok ember lesz depressziós, amikor nehéz élethelyzetbe kerül. Egy családtag vagy egy közeli barát elvesztése, egy súlyos betegség megjelenése, egy válás, vagy bármilyen más lelki trauma kiválthat depressziót.

Gyógyszerek és más anyagok

Több receptköteles gyógyszer is van, ami depressziós tünetek megjelenéséhez vezethet. Az alkohol és a kábítószerek használata is gyakori a depressziós pácienseknél, és súlyosbítja a betegséget.

Sok embernek pontos elképzelése van arról, hogy miért lett depressziós, másoknak viszont fogalmuk sincs. A legfontosabb, hogy tudjuk: a depresszió nem a mi hibánk, és nem a személyiségünk kudarca. Csak egy betegség, ami bárkinél kialakulhat.

WebMD
depresszió, kórok

2010-02-04 10:16:05

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop