A depresszió néhány különös oka

Ha valaki depressziós, de nem találja az okát, lehet, hogy nincs is semmi konkrétum a betegség mögött. Érdemes viszont meggondolni, hogy az alábbi ritka és szokatlan okok közül nem jöhet-e valamelyik számításba.

depresszió, kiváltó ok | InforMed Hírek9   InforMed | Dobos, L.
Nyári időjárás

A szezonális depresszió legtöbbször télen támad, de az ilyen betegek egy százaléka éppen a nyári időjárásra reagál depresszióval, mert a szervezete nem vagy csak késve tud alkalmazkodni az új, meleg évszakhoz.

Dohányzás

A dohányzást már régóta szokás összekapcsolni a depresszióval, ám ez tyúk-tojás probléma. A depresszióra hajlamosak könnyebben szoknak rá a dohányzásra. Ugyanakkor azonban a nikotin hatással van az agyműködésre is, beavatkozik a neurotranszmitterek működésébe, növeli a dopamin és a szerotonin szintjét. Ezzel magyarázhatók a leszokáskor tapasztalt hangulati ingadozások. A dohányzás végleges elhagyása jó hatással van az agy kémiai egyensúlyára.

Pajzsmirigy-betegség

Ha a pajzsmirigy nem termel elég hormont, kialakul az alulműködés (hipotireózis) amelynek egyik tünete a depresszió. A pajzsmirigy által termelt hormon egyik funkciója a szerotonin szint szabályozása. Ha a depresszió hidegérzékenységgel, székrekedéssel és fáradtságérzettel társul, nem árt pajzsmirigy-vizsgálatot végeztetni.

Alvászavarok

Nem meglepő, hogy a kialvatlanság ingerlékenységgel jár, de növelheti a depresszió kockázatát is.

Internetfüggőség

Ha valaki túl sok időt tölt chat szobákban és közösségi hálókon, valószínű, hogy gondjai vannak a valós életben a kommunikációval, és több szakember szerint a jelenség összefüggésben van a depresszióval is. Az viszont még nem teljesen tisztázott, hogy a mértéktelen internetezés vezet-e depresszióhoz, vagy a depressziósak nagyobb valószínűséggel fordulnak az internethez.

Egy TV-show vagy filmsorozat vége

Egyeseknél depressziót válthat ki, ha valami számukra fontos dolog véget ér, legyen az egy TV-sorozat vagy lakásfelújítás. Ilyen reakciókat figyeltek meg például a Harry Potter miatt.

Kevés hal az étrendben

Ha a szervezetbe nem kerül a lazacban és a növényi olajokban található elegendő omega-3 zsírsav, megnőhet a depresszió kockázata.

A lakóhely

Megoszlanak a vélemények, hol jobb élni, városban-e vagy vidéken. Egy azonban biztos, a városlakóknál 39 százalékkal gyakoribb a hangulati ingadozás, mint a vidéken élőknél.

A bőség zavara

Nyomasztó lehet, ha valamiből túlságosan bő a választék, legyen az arckrém, reggeli müzli vagy háztartási gép. A lazán, könnyedén vásárlók számára ez nem jár stresszel, de azok, akik alaposan meggondolnak mindent, akár depressziósak is lehetnek.

Rossz testvéri viszony

A rossz családi vagy társas kapcsolatok bárkinél vezethetnek depresszióhoz, de egy vizsgálat szerint, ha valakinek 20 éves kora előtt rossz volt a kapcsolata testvéreivel, későbbi élete során a depresszió fokozott kockázatára számíthat.

Fogamzásgátló tabletta szedése


Amint a többi gyógyszernek, a tablettának is lehetnek mellékhatásai. A szájon át szedhető fogamzásgátló a progeszteron egy szintetikus verzióját tartalmazza, ami egyes vizsgálatok szerint egyes nőknél depressziót okozhat.

Egyes vényköteles gyógyszerek

A depresszió sokféle gyógyszer mellékhatása lehet.
, például egy is. Előfordulhat depresszió például akne ellenes gyógyszer, szorongásoldók és altatók, vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentők szedésekor is.
| depresszió, kiváltó ok
2011-10-24 02:50:49
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop