A depresszió testi tünetei

A legtöbben ismerik a depresszió érzelmi tüneteit, de azt már kevesebbet tudják, hogy számos testi panasz is kísérheti. Ennek megnyilvánulásai a többek közt az alábbiak:

pszichoszomatikus betegség, depresszió, testi tünet, fájdalom, testi tünet | InforMed Hírek14   InforMed | Lévai, E.

Fejfájás - Igen gyakori a depressziósoknál. Akinek már volt migrénje, ha levert, a fájdalom is erősebbnek tűnik.

Derékfájás - Depresszió esetén szintén fokozódhat.

Izom- és ízületi fájdalmak - A depressziós állapot minden krónikus fájdalmat felerősíthet.

Mellkasi fájdalom - A tünet jelentkezése esetén azonnal forduljunk orvoshoz, mert súlyos szívbetegség jele lehet, azonban depresszió esetén minden mellkasi fájdalom erősödik.

Emésztési zavarok - Deprimált állapotban émelygést, hányingert is érezhetünk, és hasmenés, vagy székrekedés is felléphet.

Kimerültség, fáradtságérzet - A depressziós ember mindegy, mennyit alszik, mindig kialvatlannak érzi magát, sokszor reggel felkelni is lehetetlen feladatnak tűnik.

Alvászavarok - Sok depressziós nem tud rendesen aludni, vagy korán ébred, vagy későn alszik el. Vannak, akik jóval többet alszanak a normálisnál.

Étvágy és testsúly változások - Van olyan depressziós, aki elveszíti az étvágyát, mások pedig bizonyos ételeket, jobbára a szénhidrátokat fokozottan kívánják, így híznak is.

Szédülés, kábaság - Mivel ezek a tünetek több betegség okán is felléphetnek, sok depressziós nem kap segítséget, mert nem is tudja, hogy fizikai tüneteit a depresszió okozza. Az is előfordul, hogy az orvos is elnézi a tüneteket.

A testi tünetek „nem a fejben dőlnek el”, a depresszió valódi változásokat okoz a szervezetben, lelassulhat például az anyagcsere, és változik a fájdalomküszöb.

Bizonyos esetekben a depresszió kezelése megoldja a testi problémákat is, de jó, ha a depressziós beteg beszámol a testi tünetekről is orvosának. Nem szabad azt hinni, hogy majd maguktól megoldódnak, lehet, hogy ezeket külön kell kezelni. Álmatlanságra például lehet, hogy az orvos szorongáscsökkentőt ír fel, mert az ellazít, és a beteg rendesen kialussza magát.

Mivel a fájdalom és a depresszió gyakran együtt jár, van, hogy a fájdalomcsillapítás a depresszión is segít, az antidepresszánsok pedig a fájdalmat is enyhítik. A kognitív viselkedésterápia megtanítja a beteget a fájdalmát kezelni.

| pszichoszomatikus betegség, depresszió, testi tünet, fájdalom
2018-04-21 17:19:31


A depressziósok valóban szürkében látják a világot

Függetlenül a kultúrától, nyelvtől, korszaktól vagy az illető alkotótól, a művészek a depressziót általában sötét színekkel ábrázolják. A tudományos tények m...


Depresszió elleni orrspray

Ketamin származékot tartalmazó orrsprayt engedélyezett a depresszió kezelésére az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA).


Depressziót okozhat a nőknél a túlmunka

Nagyobb a depresszió kockázata azoknál a nőknél, akik heti 55 óránál többet dolgoznak - mutatták ki a University College of London és a londoni Queen Mary Egyetem kutat...


Segíthet a tesztoszteron a férfiak depressziójában

A tesztoszteron kezelés csökkentheti a depressziós tüneteket a férfiaknál - állapította meg nemzetközi kutatócsoport. Eredményeikről a JAMA Psychiatry című szaklapban...


A közösségi média ártalmai

A kutatók három közösségi platformra összpontosították a tanulmányukat, amelyek a legnépszerűbbek voltak a vizsgálatba bevont 143 egyetemi hallgató körében.