Hirdetés

A depressziósok valóban szürkében látják a világot

Függetlenül a kultúrától, nyelvtől, korszaktól vagy az illető alkotótól, a művészek a depressziót általában sötét színekkel ábrázolják. A tudományos tények most empirikusan is alátámasztották, hogy valóban minden szürkének tűnik, ha az ember deprimált.

depresszió, agyműködés, retina |

InforMed Hírek16   InforMed | Dobos, L.


A freiburgi egyetem kutatói már korábban is kimutatták, hogy a depresszióban szenvedő betegeknek nehézségeik adódnak a fekete és a fehér kontrasztjából adódó különbségek felismerésénél.

A kutatók egyesítették a neuropszichiátriai és a szemészeti vizsgálatok eredményeit. Ún. elektroretinogramot készítettek, amely az EKG-hoz hasonlóan képet alkot a szem retinájáról, és így vizsgálták a depressziós és az egészséges résztvevők közti érzékelésbeli különbségeket.

Megállapították, hogy a depressziósoknál jóval kisebb a retinális kontraszt érzékelése, függetlenül attól, hogy az illető beteg részesül-e antidepresszáns kezelésben. Jelentős kapcsolatot találtak a kutatók a kontraszt érzékelése és a depresszió súlyossága között.

– Adataink rávilágítanak arra, mennyire megváltoztatja a depresszió az érzékelésünket, a világról alkotott képünket – mondja a Biological Psychiatry című folyóirat szerkesztője. – A változatosság élvezetes, de a depressziósok kevésbé képesek érzékelni ezt a változatosságot.

A kutatás vezetője kiemelte, hogy bár a kapott összefüggések jellegzetesek, további vizsgálatokra van szükség. Hozzátette, hogy ez a módszer értékes lehet a depresszió szubjektív állapotának objektív mérésére, aminek többek közt a terápia kutatásában van fontos szerepe.

Science Daily
depresszió, agyműködés, retina

2019-05-22 14:21:00

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop