Hirdetés

A szülés utáni depresszióban sokszor közrejátszik a partner agressziója

A szülés utáni depresszióban szenvedő nők negyven százalékát fizikailag vagy érzelmileg bántalmazta partnere - közölték megállapításukat szerdán ausztrál kutatók, akik egyúttal felhívták az egészségügyi szakemberek figyelmét arra, hogy legyenek éberebbek a hasonló esetekben.

szülés utáni depresszió, párkapcsolat, pertner |

MTI Hírek 2011 ;8

"Ha szülés utáni depresszióban szenvedő nőkkel dolgoznak, számításba kellene venniük, hogy ahhoz a partnertől kiinduló erőszak is hozzájárulhat" - hangsúlyozta Hannah Woolhouse, a victoriai Murdoch Gyermek Kutatóközpont munkatársa.

Tanulmányukba 1305 első gyerekes anyát vontak be, akik közül 210-nél (16 százalék) jelentkezett depresszió a szülést követő 12 hónapon belül.

"A depressziós tünetektől szenvedő nők 40 százaléka a partnere erőszakosságáról is beszámolt" - írta Woolhouse és kutatócsoportja a BJOG elnevezésű nemzetközi nőgyógyászati és szülészeti folyóiratban.

Amikor figyelembe vették más tényezők - például az életkor vagy a munkanélküliség - hatását is, a szülés utáni depresszió jelentkezésének kockázata háromszor nagyobb volt azoknál a nőknél, akik érzelmi, pszichés erőszakot éltek meg, azokhoz viszonyítva, akiket nem ért semmilyen agresszió. A fizikai bántalmazás esetében négyszeres volt a kockázat emelkedése.

"Az érzelmi bántalmazás sokkal gyakoribb, mint a fizika, és ugyanolyan kártékony" - tette hozzá Woolhouse.

Kiderült a tanulmányból az is, hogy a legtöbb nőnél a szülést követően több mint hat hónappal jelentkeznek a depressziós tünetek. Ennek azért van jelentősége, mert Ausztráliában és Nagy-Britanniában a depressziószűrés a szülést követő első néhány hónapban történik meg, így az esetek legalább felét nem diagnosztizálják.
szülés utáni depresszió, párkapcsolat, pertner

2011-12-09 04:07:30

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop