Hirdetés

Az anyák gyakran eltitkolják a szülés utáni depressziót

Egy tanulmány szerint a szülés utáni depressziót az anyák 44 százaléka eltitkolja, mert fél az esetleges következményektől.

szülés, depresszió, postnatalis |

InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.

A szülés utáni depresszió (PND – post-natal depression) az anyák mintegy 10 százalékát érint. A tünetek széles skálán mozognak, van, aki kárt tesz önmagában, súlyos depresszióba esik, de szélsőséges esetben akár öngyilkosságot is elkövethet.

Egy brit felmérésből kiderült, hogy a védőnők által kiadott szokásos kérdőívre válaszoló 597 depressziósnak mondható anyából 236, azaz 44 százalék nem mondott igazat depressziójával kapcsolatban. Az egyik magyarázat, amit az anyák adtak, hogy féltek, a szociális munkások vagy a gyámhivatal bevonásával elveszik tőlük a gyermeküket. Voltak olyanok is, akik azért tagadták le a depressziójukat, nehogy rossz anyának tartsák őket.

Valószínű, hogy a védőnők azért foglalkoznak többet a szülés utáni depresszióval, mert megnőtt a gyermekbántalmazások száma. Természetes, hogy elsősorban a gyermek érdekét védik, de valójában jobb lenne, ha az egész családot mint egységet tartanák szem előtt. Nem helyes az a hozzáállás, mely szerint, ha a gyerek veszélyben van, jelentik a hatóságoknak, egyébként pedig mossák kezeiket.

BBC News
szülés, depresszió, postnatalis

2005-11-29 12:43:41

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop