Az étkezés befolyásolja a nők lelkiállapotát

A nőknek sokkal több kulcsfontosságú tápanyagra lehet szükségük jó lelkiállapotuk fenntartásához, mint a férfiaknak – állapította meg a New York Állami Egyetem kutatóinak tanulmánya, melyet a Nutritional Neuroscience című folyóirat közölt.

tápanyag, diéta, psziché, depresszió | InforMed Hírek15   InforMed | Glanz, J.

Egyre több kutató szerint a férfiak és a nők agya között anatómiai és működési különbségek vannak, melyek befolyásolják a lelki betegségek iránti hajlamot. Keveset lehet tudni azonban arról, hogy az étkezési szokások milyen szerepet játszanak a jó lelkiállapot fenntartásában.

Ezért a New York Állami Egyetem kutatói 563 résztvevő - 48 % férfi, 52 % nő - bevonásával felmérést végeztek a közösségi médiában.

Megállapításuk szerint a férfiakra sokkal jellemzőbb a lelki jólét egészen addig, amíg nem lép fel náluk tápanyaghiány. A nők viszont csak akkor vannak jó pszichés állapotban, ha kiegyensúlyozott a táplálkozásuk és egészséges életmódot folytatnak.

Az eredmények magyarázatot adhatnak arra, hogy miért gyakoribb nőknél a pszichés betegség, mint a férfiaknál, hogy a nőknél miért kétszer gyakoribb a szorongás és a depresszió, illetve miért tartanak a depressziós epizódok tovább, mint a férfiaknál. A mai diéták kalóriatartalma magas, de kevés bennük az az agy számára fontos tápanyag.

| tápanyag, diéta, psziché, depresszió
2018-08-28 18:50:54


A depressziósok valóban szürkében látják a világot

Függetlenül a kultúrától, nyelvtől, korszaktól vagy az illető alkotótól, a művészek a depressziót általában sötét színekkel ábrázolják. A tudományos tények m...


Depresszió elleni orrspray

Ketamin származékot tartalmazó orrsprayt engedélyezett a depresszió kezelésére az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA).


Depressziót okozhat a nőknél a túlmunka

Nagyobb a depresszió kockázata azoknál a nőknél, akik heti 55 óránál többet dolgoznak - mutatták ki a University College of London és a londoni Queen Mary Egyetem kutat...


Segíthet a tesztoszteron a férfiak depressziójában

A tesztoszteron kezelés csökkentheti a depressziós tüneteket a férfiaknál - állapította meg nemzetközi kutatócsoport. Eredményeikről a JAMA Psychiatry című szaklapban...


A közösségi média ártalmai

A kutatók három közösségi platformra összpontosították a tanulmányukat, amelyek a legnépszerűbbek voltak a vizsgálatba bevont 143 egyetemi hallgató körében.