Miért sújtja a depresszió inkább a nőket

Egy frissen közzétett tanulmány szerint a férfiak agyában lényegesen több serotonin termelődik mint a nőkében. Ez az a hangulat szabályozásában közreműködő kémiai anyag, amely termelődésének fokozásán keresztül hat a Prozac, és a hasonló jellegű gyógyszerek. Az új eredmények magyarázatot adhatnak arra, hogy miért gyakoribbak a nők körében az elmebetegségek.

depresszió, szerotonin | The New York Times Health News Service   Medincorp | Modica, P.

A tanulmány elkészítése során a kanadai kutatók 15 szellemileg egészséges személyt vizsgáltak meg. Úgy találták, hogy a férfi agyban 52 százalékkal több serotonin termelődik, mint a nőiben.

Amikor a kutatók a vizsgálati alanyoknak egy olyan gyógyszerkeveréket adtak, ami visszafogja a serotonin termelődését azt tapasztalták, hogy az agyi vegyület előállítása a nőkben egy negyvenedére esett vissza, míg a férfiak körében ez az arány csak egy tized körül volt.

Az eredmények "támpontot jelenthetnek annak megmagyarázásában, hogy miért gyakoribb a depresszió a nők, mint a férfiak körében";, mondta Mirko Diksic, a kanadai McGill egyetem neurológia professzora, a tanulmány egyik szerzője. Eredményei a Proceedings of the National Academy of Sciences május 12-ei számában jelennek meg.

Dr. George R. Heninger, a new haven-i Yale Medical School pszichiátria professzora egyetértett a kutatók következtetéseivel.

Az eredmények azt sugallják, hogy "a nőkben mérsékeltebb lehet a serotonin termelés, és ennek köze lehet gyakoribb megbetegedésükhöz";, írta Heninger a tanulmányhoz csatolt kommentárjában.

"Amennyiben a női [serotonin] rendszer specifikus hiányosságaira fényt tudunk deríteni, az nagyban hozzájárulhat annak tisztázásához., hogy miként fejlődnek ki, és futnak le bizonyos pszichiátriai rendellenességek"; - tette hozzá.

Heninger szerint háromszor annyi nő szenved depressziótól, mint férfi. A depresszión kívül a serotonin alacsony szintjéhez kapcsolták a kényszeres-megszállott rendellenességeket, a bulimiát és egyéb rendellenességeket is.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| depresszió, szerotonin
2002-07-31 18:34:10
No menu item defined, wrong database setup!
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop