Hogyan ismerhetjük fel a depressziót?

Akár igaz, akár nem, legtöbben a szabadságuk alatt esnek depresszióba és a vakáció "örömei" miatt még nehezebben viselik el a tüneteket. Több mint 11 millió amerikai szenved depressziótól, és kétszer annyi nőnél tapasztalhatók a jellegzetes tünetek, mint férfinál. A depresszió egészen más, mint amikor valakinek "rossz a kedve"; utóbbi mindenkivel előfordulhat. A depresszió betegség, akár a diabétesz vagy a magas vérnyomás. És ezekhez hasonlóan a depresszió is veszélyessé válhat, ha rosszul kezelik. A legsúlyosabb esetekben a depresszió öngyilkossággal végződik. A kevésbé súlyos depresszió megakadályozza a beteget abban, hogy normálisan élvezze az élet örömeit.

depresszió, gyógyszeres, kezelés, pszichoterápia | The New York Times Health News Service   Medincorp | Seltzer, V. L.

Ha valaki az alábbi tünetek közül valamelyiket legalább két héten át észleli magánál, akkor feltehetően depressziós:

- Elveszítette érdeklődését azon dolgok iránt, amelyekben normális esetben örömét leli.

- Hosszabb ideig levertnek, szomorúnak érzi magát.

- Kevesebb az energiája, mint lenni szokott; fáradtnak érzi magát, de ugyanakkor nyugtalan, nem tud egy helyben megmaradni.

- Megváltozott az étvágya, testsúlya is csökken, esetleg meghízik.

- Túl sokat alszik, vagy éppen képtelen elaludni, illetve állandóan felébred.

- Feleslegesnek vagy haszontalannak, esetleg hibásnak tartja magát valamiért.

- Nehézségei vannak, ha koncentrálnia, emlékeznie vagy döntenie kell.

- Gyakran gondol a halálra, vagy arra, hogy öngyilkossággal próbálkozik.

Egyes depressziósok tévesen úgy gondolják, hogy ki tudnak mászni a bajból. Ha úgy érezzük, hogy depressziónk van, keressük fel orvosunkat.

Olykor testi betegségek (például a pajzsmirigy-betegségek), vagy gyógyszeres kezelés is kiválthat depressziót. Ha ezek az okok kizárhatók, akkor az orvos specialistához fogja küldeni, aki valószínűleg pszichoterápiát, gyógyszeres kezelést, vagy a kettő kombinációját fogja javasolni. A többi betegséghez hasonlóan a depresszió kezelése is az egyedi eset diagnózisán alapszik. Egyeseknél egy rövid pszichoterápia és/vagy gyógyszeres kezelés is használ, másokat akár egész életükön át kezelni kell.

Az agykutatás legújabb eredményei olyan új gyógyszerek kifejlesztését eredményezték, amelyek helyreállítják az agy megbomlott kémiai egyensúlyát, a depresszió legvalószínűbb kiváltó okát. A depresszió gyógyítható, ezért ne hagyjuk, hogy elrontsa minden örömünket az életben!

Megjelent: American College of Obstetricians and Gynecologists

| depresszió, gyógyszeres, kezelés, pszichoterápia
2002-07-31 19:10:25
No menu item defined, wrong database setup!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop