Kutatók vizsgálják a depresszió és a szívbetegségek kapcsolatát

Több évtizedes kutatómunka eredményeként egyre szorosabb kapcsolatot fedeznek fel a depresszió és a szívbetegségek között, de sok rejtély még megoldásra vár, tudtuk meg New York-i kutatóktól. Számos felmérés bizonyította, hogy a depresszió növeli a kardiovaszkuláris betegségek illetve halálozás kockázatát, valamint hogy a szívinfarktust követően a betegek közel 20 százaléka depressziós lesz, jelentette ki dr. Alexander H. Glassman, a Columbia Egyetem klinikai pszichofarmakológiai tanszékének vezetője.

depresszió, szívbetegségek, infarktus, szívhalál, antidepresszánsok, Zoloft | The New York Times Health News Service   Medincorp | La Voi, A.

A depresszió és a szívbetegségek közötti összefüggéseket az irodalom vagy a néphagyomány régóta ismeri, mondta dr. Glassman. "Ám a szakemberek csak mostanában kezdték el vizsgálni azt, hogy van-e tudományos alapja az általános elterjedt nézetnek," tette hozzá dr. Glassman, aki társszerzője egy a témával foglalkozó cikknek, amely az American Journal of Psychiatry januári számában látott napvilágot. Az idevonatkozó orvosi irodalomból számos bizonyítékot találtunk a két betegség közötti összefüggésekre, szögezte le a Columbia Egyetem munkatársa. Dr. Glassman hozzátette, hogy a kutatók már régóta keresik a választ két fő kérdésre; Miért történt így? Segíthet-e a megelőzés és a kezelés?

Annak ellenére, hogy egyre több bizonyítékot találnak a depresszió és a szívbetegségek közötti összefüggésekre, az orvosok gyakran figyelmen kívül hagyják ezt a kapcsolatot, jelentette ki dr. Zvonimir Krajcer, a houstoni Baylor Orvostudományi Egyetem kardiológia professzora. Például a szívinfarktuson átesett betegek sok esetben nem részesülnek pszichológiai tanácsadásban vagy kezelésben, mondta Krajcer. "A betegeket figyelmeztetni kellene arra, hogy a depresszió is jelentős rizikófaktora a szívkoszorúér-betegségeknek," tette hozzá. A depressziós emberek szervezetében magasabb a catecholaminok szintje, ez az anyag pedig elősegíti a vérrögképződést, ami trombusok kialakulásához, és végső soron infarktushoz vezethet. "A depresszió és a koszorúérbántalmak ördögi kört alkotnak," jelentette ki a houstoni kardiológus. "Amíg nem szakítjuk meg ezt a kört, addig a szívbetegség tovább súlyosbodik és komplikációk lépnek fel".

Nemrégiben két széleskörű felmérés készült annak megállapítására, hogy a depresszió kezelése csökkenti-e az infarktusos betegek rizikóját egy második eseményre, illetve a korai kardiovaszkuláris halálozásra. Susan Czajkowski, a National Hearth, Lung and Blood Institute kutatónője a vezetője annak a programnak, amely a koszorúérbetegek gyorsabb gyógyulásának lehetőségeit vizsgálja. A nyolc helyszínen végzett vizsgálatokben 3000 páciens állapotát négy és fél éven át követik nyomon. A program során felmérik a pszichológiai gondozás és az antidepresszánsok hatékonyságát a szívinfarktuson átesett betegek kezelésében. Az eredményeket 2002-ben hozzák majd nyilvánosságra.

Egy másik, két év múlva befejeződő programban több országban 40 helyen folynak vizsgálatok, amelyben a Pfizer által gyártott Zoloft antidepresszáns hatásait vizsgálják szintén infarktusos betegek terápiájában. Amennyiben az eredmények azt mutatják majd, hogy a depresszió kezelése életmentő lehet, akkor az orvostudományban a depresszióról alkotott vélemény gyökeresen meg fog változni, mondta dr. Glassman, majd hozzátette, hogy a betegség nagyon sok esetben diagnózis és kezelés nélkül marad.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| depresszió, szívbetegségek, infarktus, szívhalál, antidepresszánsok, Zoloft
2002-07-31 19:30:39
No menu item defined, wrong database setup!
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop