Egyes antidepresszánsok mégsem ártalmasak a szívre

Amikor olyan betegnél kell kezelni a depressziót, akinek volt már szívinfarktusa, az orvosoknak tudomásul kell venniük, hogy ezeknek a gyógyszereknek kardiotoxikus mellékhatásai is lehetnek.

antidepresszáns, depresszió, triciklikumok, szelektív, szerotonin, reabszorpció, inhibitorok, szívbetegek, SSRI, Paxil, Zoloft, szelektív, szívbetegek | The New York Times Health News Service   Medincorp | Carroll, L.

Egy nemrég készült vizsgálat szerint azonban egyes antidepresszánsok - a szelektív szerotonin reabszorpció inhibitorok, vagy SSRI-k - a szívbetegeknél is biztonsággal alkalmazhatók. Az eredményeket a Journal of the American Medical Association tette közzé.

Bizonyos gyógyszerek, pl. a Paxil vagy a Zoloft, amelyek a szerotoninszintet növelik, csekély hatással vannak a szívre, ugyanakkor a depressziós tüneteket sikeresen enyhítik, jelentették ki a több helyszínen végzett gyógyszerkísérlet vezetői.

Az adatok korántsem ilyen kedvezők az antidepresszánsok egy másik csoportjánál, az úgynevezett triciklikumoknál, amelyek teljesen máshogy hatnak. Hét betegnél, akiket triciklikumokkal kezeltek, abba kellett hagyni a kezelést a mellékhatások - szapora és rendellenes szívverés - miatt.

Az új eredmények különösen fontosak, mert az utóbbi időben készült vizsgálatok nem sok reménnyel kecsegtettek. Születtek olyan beszámolók is, amelyek szerint az infarktusos betegek halálozási aránya depresszió esetén sokkal magasabb.

Egy január közepén publikált cikk szerint pedig a bizonytalan és szorongó betegek körében háromszor gyakrabban fordul elő második infarktus, mint a kiegyensúlyozottabb, szocializáltabb betegek között.

Egy a kutatástól független szakember azt állította, hogy az adatok fontos bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy az SSRI-féléknek alig vannak a szívre káros mellékhatásaik.

Ez a vizsgálat lehet az első lépés annak meghatározásában, hogy mely antidepresszánsok képesek javítani a szívbetegek prognózisát, jelentette ki dr. J. Thomas Bigger, a New York-i Columbia Egyetem farmakológia professzora.

A hat hetes vizsgálatban 173 beteg állapotát követték nyomon, mindegyiküknek szívkoszorúér-bántalmai voltak. 40 beteg Paxilt (SSRI) kapott, 41 betegnek tricikulikumot - pontosabban nortiptylint - adtak, míg a maradék 92 placebót szedett.

Az SSRI alig volt hatással a betegek szívére, bár egy résztvevő abbahagyta a kezelést, mellkasi fájdalmak miatt, derült ki a tanulmányból.

A triciklikus antidepresszánssal kezelt csoportban viszont 11 százaléknál jelentkeztek panaszok, és hét részvevő ki is szállt a programból, olyan súlyos mellékhatások jelentkeztek.

"Jelentős munkát végeztek a kutatók," szögezte le dr. Roy C. Ziegelstein, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem professzora. "Ezáltal bizonyított tény lett, amit eddig csak sejtettünk, hogy a triciklikumok kifejezetten alkalmatlanok a szívbetegek depressziójának kezelésére".

Megjelent: Medical Tribune News Service

| antidepresszáns, depresszió, triciklikumok, szelektív, szerotonin, reabszorpció, inhibitorok, szívbetegek, SSRI, Paxil, Zoloft
2002-07-31 19:54:01
No menu item defined, wrong database setup!
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop