Depressziós férfiak - láthatatlan járvány?

A 43 éves számítógépes szakember, Alan Schlingelbaum teljesen hétköznapi ember volt. Tehát tette a dolgát, és amint ő maga fogalmazott, élte az életét, "mint bármelyik másik férfi a világon".

depresszió, pszichiáter, alkohol-, és, kábítószerfüggés, drog, alkoholizmus, drogfüggőség | The New York Times Health News Service   Medincorp | Foreman, J.

A magánélete viszont - a feleségéhez, rokonaihoz és barátaihoz fűződő viszonya - már "nem működött" ilyen jól. A felesége - azaz most már a volt felesége - kívánságára felkereste Terrence Realt, a terapeuta-szociális munkást, az I Don't Want to Talk About It című nagy sikerű könyv szerzőjét.

Néhány beszélgetés után Real már biztos volt abban, hogy páciense depressziós, és ezt el is mondta neki. "Miről beszél? Maga megőrült!" - ez volt Schlingenbaum reakciója. Ezután elolvasta Real könyvét, és megértette, miről is van szó. Eddig önmaga elől is titkolta a depresszióját, de most, hogy már túl van a csoportos kezeléseken, egyértelművé vált a számára, hogy mi a baja.

Real a Harvard Egyetemen Carol Gilligan pszichológussal együtt működteti a Gender Research Projectet, és emellett a cambridge-i Family Institute tanácsadója. A szakember szerint a depresszió "láthatatlan járványként" terjed a férfiak körében. Ha az elfojtott, be nem vallott depressziókat is számon tartanánk, kiderülne, hogy a férfiak között legalább annyi a depressziós, mint a nők körében, Az eddigi statisztikák mind ennek az ellenkezőjét mutatják.

"A depresszió rejtegetésének kulturális okai vannak," fogalmazott Real, mert a férfiak úgy érzik, muszáj letagadniuk problémájukat.

Ennek a hozzáállásnak pedig - Real szavaival - egy "szentségtelen háromság" az eredménye: vagy az öngyógyítás (alkohollal, szerencsejátékkal, drogokkal, szexszel, TV-vel vagy a munka hajszolásával), vagy az elszigetelődés, vagy pedig a feszültség külső levezetése (ingerlékeny viselkedés, erőszakos cselekmények, gyilkosság).

Nem valami biztató összkép. Ezek szerint minden férfi, aki a fentiekkel küzd, az depressziós?

"Ez nevetséges..." mondta dr. Myrna Weismann, a Columbia Egyetem pszichiátere, aki a pszichés rendellenességek gyakoriságát kutatja. "Ha ráakasztjuk valakire ezt a diagnózist, azzal komoly károkat okozhatunk, mert "betegként könyveljük el, holott lehet, hogy egyszerűen egy kiállhatatlan fickó,". Az általa összeállított, általánosan elfogadott adatok szerint (melyeket a Journal of the American Medical Association júliusi száma közölt) a nők 7,4 százaléka, míg a férfiaknak 2,8 százaléka szenved súlyos depresszióban.

"Egy szerencsejátékos még nem feltétlenül depressziós. Vannak, akik azért isznak, mert depressziósak, de ez sem jelenti azt, hogy az alkoholisták mind depressziósak," jelentette ki a Columbia Egyetem professzora. És ha egy férj veri a feleségét, "akkor inkább abba kellene hagynia; nem hiszem, hogy a helyzeten sokat javít, ha azt mondjuk, hogy a férfi depressziós."

Dr. Alan Romanoski, a Johns Hopkins Egyetem pszichiátere egyetért dr. Weismannal abban, hogy "hiba lenne a depresszió diagnózisát," ami speciális érzelmi állapot, azokra használni, akiknek ilyen viselkedési zavaraik vannak.

Vegyük például az ivást - és azokat az érzéseket, amelyek feltételezhetően ott vannak a háttérben. A pszichiáterek általában azt hiszik, hogy ha valakinek sikerül megértenie, hogy miért iszik, akkor már abba is tudja hagyni, mondta dr. Romanoski. Ennek ellenére "mégsem sikerült eredményeket elérni ezzel a megközelítéssel az alkoholizmus gyógyításában."

Dr. Weismannal ellentétben, aki a súlyos depressziót a teljes élettartam alatt vizsgálja, dr. Romanoski a betegségre való hajlamot kutatja az élet bármelyik adott pillanatában. Arra a következtetésre jutott, hogy ilyen szempontból a nők és a férfiak nagyjából azonos arányban válnak depresszióssá. Ám ha a klinikai szempontból még szintén jelentős, közepesen súlyos formákat is vizsgáljuk, akkor az arányok eltolódnak - ekkor már valóban a nők 8 százaléka és a férfiak 3 százaléka érintett, szögezte le dr. Romanoski.

Más adatok viszont Real feltételezéseit támasztják alá. Vegyük például az amerikaik öngyilkossági adatait - 100000 férfi közül 18,6 kísérel meg véget vetni az életének, míg 100000 nő közül 4,4.

A National Center for Health Statistics adatai alapján pedig (az intézményt Ronald Kessler, a Harvard szociológusa 1992-es kutatásai nyomán hozták létre) az egész élettartamot tekintve ugyanannyi férfi, mint nő - mindkét nemnél az össznépsség 50-50 százaléka - szenved valamilyen pszichiátriai rendellenességben, ami alatt nem csupán a depressziót kell érteni, hanem a szorongást vagy az alkohol- és kábítószerfüggést is.

Életünk során, tudtuk meg Kesslertől, a nők 24 százalékánál lép fel valamikor depresszíó, szemben a férfiak 15 százalékával; a szorongásnál ugyanez 31 és 19 százalék. A drogfüggés viszont a férfiak 35 százalékát és a nőknek csupán 18 százalékát érinti.

A pszichiátriai betegségek nemi megoszlása állandóan változik, "de sajnos a nőkre nézve negatív irányban, mert ők gyorsabban válnak az alkohol és a drogok, mint a férfiak a szorongás és depresszió áldozataivá. Ha a nemi szerepeknek is része van ebben, és biztos vagyok benne, hogy így van, akkor a nőket a nemi szerepek átalakulása sokkal rosszabb helyzetbe hozta, mint a férfiakat," fogalmazott Kessler.

A Harvard pszichológusa, Carol Gilligan mindezek ellenére úgy véli, Real elmélete " meggyőző." A férfias gondolkodásmód "sokban korlátozza a férfiakat," mondta Gilligan, mert sokan úgy gondolják, hogy "egy igazi férfi sohasem lesz szomorú." A depressziónak pedig az is része lehet, "hogy képtelenek vagyunk szomorúságra."

A belmonti McLean Kórház pszichológusa, William Pollack szintén azt állítja, hogy a depresszió a férfiak körében sok esetben felfedezetlen marad. Egy 1991-es felmérés szerint az orvosok a férfi depressziósok 67 százalékánál nem pontos diagnózist állítanak fel, mivel inkább a Pollack kifejezésével élve "feminin" szimptómákra koncentrálnak, azaz a sírásra, nem pedig a férfiakra jellemző ingerlékenységre, idegességre vagy túlzott munkahelyi aktivitásra.

A Listening to Prozac című könyv szerzője, dr. Peter Kramer nem teljesen osztja Real nézeteit, abban viszont ő is egyetért, hogy "a felfedezetlen depresszió súlyos problémát jelent. Az ilyen férfiak sokféle módon reagálnak erre az érzésre, de csak nagyon ritkán vetik alá magukat kezelésnek." A depresszió emellett "legalább olyan gyakran vezet váláshoz, mint a válás depresszióhoz," akármelyik fél is a depressziós.

Akadnak olyan vélemények is, például dr. Kostas Lyketsosé, aki a Johns Hopkins pszichiátere, , hogy a "valódi filozofikus kérdés az, hogy vannak-e eleve rosszak a világon, és valóban vannak-e olyanok, akiken nem lehet segíteni."

Real erre azzal válaszol, hogy "a nőmozgalmak és a morálisan gondolkodók szerint a férfiak a felelősek rossz magatartásukért, de ez ellenséges hozzáállás. Munkámmal azt szeretném elérni, hogy felelősként kezeljék ezeket a férfiakat, de empátiával és szeretettel, nem ellenségesen."

A depresszió szó a férfiakban rossz emlékeket ébreszt, mert a nők körében elterjedt nézet, hogy a pszichés problémákkal küszködő nőket szexuálisan kihasználják.

"Senki ne higyje azt, hogy a terápia kellemes dolog," mondta dr. Lyketsos. Egyeseket "össze is zavarhat, és esetükben függőség alakulhat ki, aminek következtében állandó a bizonytalanság."

A valóban depressziós férfiaknak viszont egyetlen lehetőségük van, kérjenek segítséget. A velük élő nőknek pedig mindenképpen támogatniuk kell, ha kezelésre került a sor. Ha a férfi nem szándékozik kezeltetni magát, akkor Real szerint a nő számára a következő teendő azt mondani, hogy "ha úgy gondolod, hogy neked semmi problémád nincsen, akkor én úgy vélem, kettőnkkel nincs valami rendben, és ezen segíteni kell."

Általában nem a férfiak azok, akiknél "betelik a pohár, hanem inkább a velük élők viszik döntésre a dolgot," tette hozzá Real.

ÁLTALÁNOS TÜNETEK

Az amerikai depressziósok 70 százalékát kezelik antidepresszáns gyógyszerekkel, és összesen 80 százalékuk részesül pszichoterápiában. A pszichoterápia önmagában - a gyógyszerekhez hasonlóan - az enyhébb esetekben hatásos, ám így a kezelés általában hosszabb ideig tart.

A depresszió és egyik gyakori enyhébb formája, a dysthimia jellemző tünetei, többek között:

  • Heteken-hónapokon át tartó letörtség, kedvetlenség vagy kifejezett rosszkedv.
  • A beteget mindennapos tevékenységei nem kötik le, érdeklődését elveszíti.
  • Étvágy- és alvászavarok.
  • Koncentrációs és gondolkodási nehézségek.
  • Bűntudat, önkritikus és pesszimista gondolkodás.
  • Erőtlenség, energiahiány.
  • Szuicid gondolatok vagy öngyilkossági kísérlet.

Vizsgálatok szerint hatásos a vény nélküli migrén-gyógyszer (2/26)

MERRITT McKINNEY
©1998 Medical Tribune News Service

Egy nemrég elvégzett vizsgálat megerősítette azt, amit a migrénes fejfájással küszködők már régóta tudnak - egy általánosan használt fájdalomcsillapító biztonságosan és hatékonyan csökkenti a migrénes rohamokkal járó fájdalmat.

Elegendő volt két tabletta Excedrin Extra Strenght (a vény nélkül kapható, acetaminofent, koffeint és aszpirint tartalmazó gyógyszer erősebb változata), és két órán belül a migrénes betegek közel 60 százaléka a fájdalmak megszűnéséről vagy csupán enyhe fájdalmakról számolt be, míg a placebóval kezelt kontrollcsoport tagjainak csak 33 százaléka. A gyógyszer bevételétől számított hat óra múlva az arány 80 illetve 50 százalékra emelkedett a kezelt illetve a kontrollcsoportban. A vizsgálatokról készült beszámolót az Archives of Neurology februári számában publikálták.

Ráadásul a most már Excedrin Migraine néven is forgalmazott készítmény a migrén más tüneteinek - fokozott fény- és hangérzékenység - enyhítésében is hatékonynak bizonyult, és a kezelt páciensek körében a hányinger gyakorisága is csökkent. Mindezeknek köszönhetően a betegek könnyebben el tudták végezni mindennapi munkájukat is. A kutatók jelentése szerint a gyógyszer sehol nem váltott ki súlyos reakciókat.

Az Excedrin Migraine volt az első olyan vény nélküli gyógyszer, amelyet idén januárban az FDA, az amerikai kormány élelmiszer- és gyógyszeripari hivatala az enyhe és közepesen súlyos migrén kezelésére jóváhagyott. A gyártó, a New York-i Bristol-Myers Squibb finanszírozta a mostani kutatásokat.

Nagyon fontos, hogy a migrén hatékony kezeléséhez vény nélkül is lehessen gyógyszereket kapni, mert a betegek többsége nem orvossal kezelteti a panaszait, hangoztatta a kutatás vezetője, dr. Richard B. Lipton, a New York-i Albert Einstein Orvostudományi Egyetem neurológusa.

"Ez az összetétel a migrénes páciensek számára biztonságos és olcsó kezelési lehetőséget biztosít," tette hozzá.

Dr. Lipton és munkatársai 3 kísérlet adatait elemezték, amelyekben összesen 1220-an vettek részt. A vizsgálati alanyoknak legalább kéthavonta egyszer volt migrénes rohamuk. A vizsgálatokban nem vettek részt olyan betegek, akiket fájdalmaik ágybanfekvésre kényszerítettek, illetve olyanok sem, akiknél bőséges hányás is jelentkezett a rohamok alatt, hiszen ők nem használhatták hatékonyan a gyógyszert.

Dr. Alexander Mauskop, a New York Headache Center igazgatója szintén fontosnak tartja a vizsgálat eredményeit, főként az általában saját magukat gyógyító migrénesek szempontjából, ugyanakkor mindenkit óva intett a gyógyszerkombináció túlzott használatától.

Akik egy héten két alkalomnál gyakrabban használják a gyógyszert, azoknál az úgynevezett rebound-fejfájás jelentkezhet, ami akkor lép fel, amikor a koffein kiürül a szervezetből. Az ilyen tünetek első jelére a betegek rendszerint újabb adag koffeintartalmú gyógyszert szednek be, és ezzel a folyamat újraindul, mondta dr. Mauskop.

Egy illinois-i fejfájás szakértő a gyógyszer hosszútávú alkalmazásának egyéb veszélyeire figyelmeztetett.

Ha a gyógyszert hosszútávon és rendszeresen használjuk, vesekárosodást okozhat, jelentette ki dr. Lawrence Robbins, a northbrooki Robbins Fejfájás Klinika igazgatója. A vényköteles migrén-gyógyszerek általában hosszútávú mellékhatások nélkül enyhítik a betegek panaszait.

Az viszont elismerte, hogy a vény nélküli gyógyszerekre nagy szükség van, mert "a migrénben szenvedők 70-80 százaléka nem fordul orvoshoz."

Megjelent: The Boston Globe

| depresszió, pszichiáter, alkohol-, és, kábítószerfüggés, drog, alkoholizmus, drogfüggőség
2002-07-31 20:02:36
No menu item defined, wrong database setup!
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop