Depresszió elleni orrspray

Ketamin származékot tartalmazó orrsprayt engedélyezett a depresszió kezelésére az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA).

ketamin, depresszió | InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K

Az FDA közleménye szerint a szert csak szájon át szedhető antidepresszánssal együtt, kizárólag a "kezelésekre nem reagáló depresszióra" lehet használni, vagyis olyan súlyos esetekben, amikor más orvosságok nem hatnak.

A páciensek az orrspraytt csak akkreditált orvosi rendelőben vehetik igénybe, haza nem vihetik, mivel mellékhatásai között az erős nyugtatóhatás, valamint figyelem- és gondolkodászavar is szerepel. Minden pácienst, aki a kezelésben részesül, regisztrálnak és nyomon követik őket, hogy a szer biztonságát és hosszú távú hatásait ellenőrizhessék.

A ketamint orvosok és állatorvosok régóta használják fájdalomcsillapításra, valamint illegális partidrogok gyakori alapanyaga is. A most engedélyezett spray hatóanyaga közeli kémiai rokona az ofketaminnak, melyet évtizedek óta használnak műtétet előkészítő, erős fájdalomcsillapításra.

Az 1990-es években a rave irányzat illegális drogként kezdte használni, mivel pszichedelikus reakciókat vált ki. Legújabban néhány orvos - az FDA hivatalos jóváhagyása nélkül - depressziós pácienseket kezelt vele.

Amerikában akár 7,4 millióan is élhetnek súlyos, kezelésekre nem reagáló depresszióval a hatóság szerint.

Az 1980-as évek vége, a fluoxetin elterjedése óta nem történt fontosabb innováció az antidepresszánsok területén. A ketamin származéka másképp működik, mint a szerotonin hormon visszavételét gátló fluoxetin: a glutamát nevű anyagra hat, melyről úgy vélik, visszaállítja az agyi kapcsolatokat, amelyek segítenek enyhíteni a depressziót.

A szer hatása szinte azonnali, ami azért fontos, mert "a depressziós betegek nagyon szenvednek, igen erősen gátolja cselekedeteiket a betegség". Hozzátette, hogy ha a szer nem működik, gyorsan más kezelésre lehet váltani.


| ketamin, depresszió
2019-03-11 13:13:10
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop