Depresszióra hajlamosító hivatások, munkakörök

Szakemberek szerint az alábbi tíz foglalkozás a teljes munkaidőben dolgozókat depresszióval fenyegetheti. Mindez persze nem jelenti azt, hogy ha valaki például ápoló szeretne lenni, keressen más hivatást.

munkahely, stressz, depresszió | InforMed Hírek9   InforMed | Dobos, L.
Minden szakmának és minden munkahelynek megvannak a depresszióra hajlamosító tényezői. Az alábbiakkal inkább a figyelmet szeretnénk felhívni az odafigyelés és a segítségkérés fontosságára.

Tanárok

Egyre nőnek a tanítókkal, tanárokkal szemben támasztott követelmények, sokfelől nehezedik rájuk egyszerre nyomás, a gyerekek, a szüleik, az iskola illetve az oktatásügy részéről.

Adminisztratív dolgozók

Tipikusan olyan munkahely, ahol magasak az elvárások, de az illető nincs irányítási helyzetben, egyszóval nagy a terhelés, de kevés az elismerés.

Idős- és gyermekotthoni gondozók

Egy tanulmány szerint gondozók közel 11 százaléka számolt már be depressziós eseményről. Olyanok gondozása, akik legtöbbször képtelenek hálájukat vagy elismerésüket kimutatni, tehát kevés a pozitív visszajelzés, nagyon megterhelő és stresszes.

Szociális munkások

Nem meglepő, hogy ők is a lista elején vannak. Embert próbáló munka bántalmazott gyerekekkel vagy krízishelyzetben levő családokkal foglalkozni, ráadásul megküzdeni a bürokrácia útvesztőivel is. Náluk fokozottan fennáll a kiégés veszélye.

Egészségügyi dolgozók

Az orvosok, ápolók, nővérek gyakran áldozzák fel magukat erejükön felül. A hosszú, munkanapok, a rendszertelen beosztás nehezíti a munkát, és súlyos felelősség az is, hogy mások élete van rájuk bízva. A betegség, halál és a hozzátartozókkal való foglalkozás meglehetősen nyomasztóan hat a hangulatra.

Pincérek

A pincérek fizetése általában alacsony, a munka kimerítő és sokan utasítgatják őket, nem is mindig a legudvariasabb hangnemben. A férfiak 10, a nők 15 százaléka jelentett depressziót. A deprimált dolgozótól nem lehet energikus és motivált hozzáállást elvárni.

Karbantartók, javítók

Nem jól hat az ember életszemléletére, ha csak olyankor hívják dolgozni, ha valami elromlik. Rendszertelen a munkaidő, gyakori az éjszakai műszak, és kevés a fizetés a nehéz munkáért. A veszélyekhez tartozik még a dolgozók elszigeteltsége is.

Képző- és előadóművészek, írók

A kreatív embereknél a szokásosnál nagyobb arányban fordul elő hangulati ingadozás, sokukra jellemző a bipoláris betegség, melyhez gyakran az életmód is hozzájárul.

Pénzügyi tanácsadók, könyvelők

Nagy felelősség járó, igen stresszes munkakör, a piacot azonban nem lehet irányítani. Szerepet játszhat a bűntudat is.

Kereskedők

Sokan megbízásos rendszerben dolgoznak, soha nem biztos a következő fizetés, ráadásul a gyakori utazások, a családtól való távollét is érzelmi megterhelést jelenthet.

Health, kép: sxc.hu
| munkahely, stressz, depresszió
2011-03-10 11:59:00
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop