Depressziót okozhat a nőknél a túlmunka

Nagyobb a depresszió kockázata azoknál a nőknél, akik heti 55 óránál többet dolgoznak - mutatták ki a University College of London és a londoni Queen Mary Egyetem kutatói

depresszió, munkaidő | InforMed Hírek16   InforMed | Glanz, J.

Huszonháromezer embert vontak be a kutatásba, amelynek eredményeit a British Medical Journal című orvosi folyóiratban tették közzé.

Figyelembe vették az életkort, a jövedelmet, az egészségi állapotot és a munka jellegét, és megállapították, hogy a hosszabb munkaidőben dolgozó nők esetében 7,3 százalékkal több depressziós tünet jelentkezett, mint azoknál, akiknek munkaideje heti 35-40 óra volt. Kimutatták azt is, hogy a hétvégi munka mindkét nemnél növelte a depresszió kockázatát.

Azoknál a nőknél, akik minden vagy szinte minden hétvégén dolgoztak, 4,6 százalékkal több depressziós tünet jelentkezett, szemben a hét öt napján dolgozókkal. A férfiaknál ez az arány 3,4 százalék volt.

Lehetetlen minden okot pontosan megállapítani - mondta a UCL kutatója. Kutatócsoportjuk azonban képes volt számos kockázati tényezőt megállapítani, ezek között volt a végzettség, a jövedelem, a házasság vagy a gyerekek megléte. A hosszú munkaidő azonban a depresszió magasabb kockázati tényezője volt.

A megállapításoknak komoly jelentősége van napjainkban, amikor az emberektől egyre inkább elvárják, hogy túlórázzanak.


| depresszió, munkaidő
2019-03-04 17:44:31

Web Design & Development Prowebshop