Hirdetés
Hirdetés

Egyszerű, de hatásos stratégiák depresszió ellen

Ha valaki depressziós, különösen akkor, ha bipoláris betegségben szenved (korábbi nevén mániás depresszió), az önsegítő technikák nem helyettesítik a szakorvosi segítséget. De ha valaki már gyógyszert szed és pszichoterapeutához jár, akkor is sok minden tehet még azért, hogy jobban érezze magát, ráadásul mindez egy fillérjébe sem kerül.

| InforMed Hírek29   InforMed | Dobos, L.
Kép: pixabay

Ne hibáztassuk önmagunkat

Ez a legegyszerűbb és legolcsóbb módja a depresszió elleni küzdelemnek. A bűntudat és a meg nem felelés érzése útját állhatja a gyógyulásnak, igen fontos tehát a pozitív megközelítés és a türelem.

Úgy kell a depressziót elfogadni, mint bármelyik másik fizikai betegséget, a szívbetegséget vagy a diabéteszt. Nincs olyan, hogy „csak akarni kell” meggyógyulni, igen lényeges annak elfogadása, hogy olyan pszichés betegségben szenvedünk, ami odafigyelést, kezelést igényel.

Beszéljünk róla

Ez nem könnyű, de jobb, mintha titokban tartjuk. Nem mindenki lesz megértő, sokkal könnyebb az embereknek együttérzést mutatni, ha eltört a karunk vagy fáj a fejünk. Tehát ha teljes megértést, elfogadást nem is kapunk, a család, a barátok támaszt nyújthatnak, segíthetnek a gyógyulásban. Ne hagyjuk, hogy elszigetelődjünk.

Mozogjunk rendszeresen

A legtöbb depressziós számára a fizikai aktivitás az, amelyre a legkevésbé vágyik, de fogadjuk el, hogy a mozgás sokat segít. Napi 30 perc rendszeres, élénk tempójú edzés nagymértékben, akár 50 százalékkal is enyhíti a depresszió tüneteit.

Halasszuk el a fontosabb döntéseket

A depresszió hatással lehet az ítélőképességre, ezért fontos magánéleti vagy egyéb döntéseket lehetőleg ne hozzunk. A depresszióval járó negatív életszemlélet ugyanis eltorzíthatja a valóságot, ráadásul úgy, hogy észre sem vesszük.

Ha mindenképpen kénytelenek vagyunk döntést hozni, forduljunk egy bizalmas baráthoz, rokonhoz, hogy segítsen.

Óvjuk az egészségünket

A depressziós beteg hajlamos arra, hogy elhanyagolja az egészségét, de ezzel csak súlyosbodnak a depresszió tünetei is. A depresszió és például a diabétesz vagy a szívbetegség közti kapcsolat a tyúk-tojás problematikáját idézi, nem lehet tudni az ok-okozati összefüggést, annyi azonban bizonyos, hogy egymást erősítő folyamatokról van szó.

Fontos a napi rutin

A depresszióval küszködőknek igen lényeges, hogy egy jól összeállított napirend szerint éljenek, mert ennek segítségével elkerülhető a „pizsamában otthon maradni” szindróma, ami csak ront a helyzeten.

Étkezzünk egészségesen

Az étel, amit elfogyasztunk, nemcsak a szervezetünkre hat, hanem az agyunkra is, a depressziósoknak tehát fokozottan fontos, hogy egészségesen étkezzenek, fogyasszanak sok teljes kiőrlésű gabonafélét, gyümölcsöt, zöldséget és fehérjét.

Nincs egyetlen olyan étel, ami megoldaná a depresszió problémáját, de egyes élelmiszerek pozitív hatással lehetnek a hangulatunkra, ilyenek a szénhidrátok és a D-vitamint tartalmazó ételek, mert ezek növelik a szerotonin szintjét. Egyes vizsgálatok szerint az omega-3 zsírsavakban gazdag étkezés is javít a depressziósok állapotán.

Kerüljük a drogot és az alkoholt

A depressziósok fokozottan ki vannak téve annak a veszélynek, hogy a drogokban vagy az alkoholban keresik a megoldást, ám mindkettő hosszú távon ártalmas. Noha egy pohár bor elfogyasztása még nem kockázatos, a gyógyszert szedők jobb, ha ezt is kerülik.

Tegyünk meg mindent a jó alvásért

A depresszió és a kialvatlanság gyakran együtt jár, és szintén egymást erősítő jelenségek. Törekedjünk az elégséges alvásra, és lehetőleg azonos időben feküdjünk és keljünk.

Ne terheljük túl magunkat

A stresszes, túlhajszolt életmód gyakran válthat ki depressziót. Ha valaki beteg, ne vállaljon többet, mint amennyit elbír. Nem árt, ha ilyenkor kicsit visszaveszünk a tempóból.

Forrás: Health.com
| depresszió, terápia
2023-11-13 19:04:22
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop