Hirdetés

Felnőttkori depresszió és az iskolai szekálás

A gyerekkori iskolai csúfolódások és piszkálódások nagy eséllyel vezetnek depresszióhoz, az áldozatok évekkel később is szenvedhetnek a zaklatás következményeitől.

felnőttkori depresszió, iskolai csúfolódás, gyerekkori piszkálódás |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


Brit kutatóknak a The BMJ Journal című szaklapban megjelentetett tanulmánya arra az eredményre jutott, hogy Nagy-Britanniában minden harmadik depresszióban szenvedő fiatal felnőtt gyermekkorában iskolai csúfolódásnak volt kitéve.

A szakértők egy a nyugat-angliai Bristolban készített nagyszabású projektet vettek alapul, amelynek keretében 14 500 lakost kérdeztek egészségéről az 1990-es évek óta. A kutatásban többek között négyezer fiatalt kérdeztek meg 13, majd 18 éves korában is. Utóbbi alkalommal depresszióra utaló jeleket kerestek.

Összesen 683-an vallottak úgy 13 évesen, hogy legalább hetente egyszer ki vannak téve kortársaik piszkálódásainak. 15 százalékuk küzdött depresszióval 18 éves korában. Ez az arány háromszor akkora, mint azoknál a 18 éveseknél, akiknek nem volt ilyen tapasztalatuk.

A mobbing áldozatai azok a gyerekek, akiket kortársaik szekálnak, kirekesztenek, megszólnak, meglopnak, megfenyegetnek, zsarolnak vagy akár esetenként megvernek.

Amikor a szakértők más tényezőket, például magatartászavarokat vagy családi problémákat is bevontak az elemzésbe, kevésbé határozottan volt kimutatható a zaklatás és a depresszió közötti összefüggés. Ebben az esetben a fiatal mobbing áldozatok aránya, akik később depresszióssá váltak, még mindig kétszer nagyobb volt, mint a többi megkérdezettnél.

A tudósok számításai szerint a depressziós esetek több mint 30 százaléka a gyermekkori zaklatásra vezethető vissza. A szakértők az idejében történő beavatkozás fontosságára hívják fel a figyelmet.

felnőttkori depresszió, iskolai csúfolódás, gyerekkori piszkálódás

2015-06-04 13:14:02

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop