Gomba a depresszió kezelésére

A hallucinogén gombák egy összetevője, a pszilocibin enyhítheti a súlyos depressziót egy kis létszámú brit kutatás szerint, amelyet a Lancet Psychiatry című tudományos folyóiratban ismertettek.

pszilocibin, szerotonin, örömhormon, depresszió, varázsgomba, örömhormon | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A szerzők szerint a hatóanyagból a jövőben hatásos kezelést fejleszthetnek ki olyan depressziósok számára, akik más terápiáktól nem gyógyulnak meg.

A szert 12 betegnek adták, legalább három hétig mindegyiknél enyhültek a depresszió tünetei. Hét betegnél három hónapig tartottak a kedvező hatások, öten három hónap után is tünetmentesek maradtak.

Több résztvevő "meghatározó élményről" számolt be, úgy érezték, mintha megváltozott volna a világ érzékelésének a módja.

A "varázsgombák" az egész világon megteremnek, ősidők óta használják őket vallási rítusokhoz és az élvezetért.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének becslése szerint a világon mintegy 350 millióan szenvednek depressziótól, amelynek tünetei a szomorúság, az érdeklődés elvesztése, fáradtság, bűntudat, alacsony önértékelés, a koncentráció, az alvás és az étvágy zavarai.

Sokukon segítenek az antidepresszáns gyógyszerek és a pszichoterápia, mintegy 20 százalékuk állapota mégsem javul ezektől.

A pszilocibin a szerotonin, az úgynevezett örömhormon működésére hat, ezért gondolták, hogy a depresszió ellen is hatékony lehet, azonban a hallucinogének kellemetlen mellékhatásokkal - többek között szorongással és akár paranoiával is - járhatnak, ezért David Nutt kutatócsoportja meg akarta vizsgálni, biztonságos-e a szer.

A pszilocibint a résztvevők kapszula formájában, két szakaszban kapták, a kettő között hét nap telt el. Senki sem számolt be komolyan mellékhatásokról, noha az összes önkéntes szorongott az első kezelés előtt és alatt.

Az eredmények azt mutatták, hogy a pszilocibin biztonságos és gyorsan hat, tehát a jövőben hasznos lehet a pácienseknek.

| pszilocibin, szerotonin, örömhormon, depresszió, varázsgomba
2016-05-24 23:43:44
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop