Ökoterápia a depresszió ellen

A depressziósoknak gyakran arra van szükségük, hogy valakit megölelhessenek. Ez a valaki lehet akár egy fatörzs is.

depresszió, természet, környezettudatosság | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
Egyre több pszichológus van azon az állásponton, hogy modern korunk lelki betegségei közül soknak, így a depressziónak, a stressznek és a szorongásnak a hátterében az áll, hogy a társdalom egyre jobban elidegenedett a természettől. Mi a megoldás? Menjünk ki a szabadba, és élvezzük a természetet.

Míg a hagyományos pszichoterapeuták a beteg belső világára összpontosítanak a kezelés során – akár gyógyszerekkel, odafigyelést igénylő praktikákkal, mint a meditáció vagy a régimódi kanapén való egyórás fekvéssel –, a legújabban népszerűvé váló ökoterápia szószólói szerint a kezelés fontos része a minél több szabadban töltött idő.

Az ökoterapeuták szerint az emberi lény évmilliókon át a természettel összhangban élt, és agyunk arra van huzalozva, hogy interaktív kapcsolatban legyünk a környezetünkkel, a levegővel, a vízzel, a növényekkel és az állatokkal. Az elmúlt két évszázadban azonban, azaz az ipari forradalom óta az ember mind távolabb kerül a természettől, életünket nem a Nap vagy a Hold, hanem a blokkoló-óra szabályozza. Az internet és a többi új technológia előretörésével az utóbbi időben különösen romlott a helyzet, ezek a szerkentyűk még jobban eltávolítanak természetes környezetünktől.

Az ember érzése az, hogy felülkerekedett a természeten, ám ez koránt sincs így. Napjainkban a világ népességének több mint fele városban él, sokan alig látnak zöldet. Ugyanakkor az ember mintha mindent megtenne azért, hogy azt a maradék kis természetet is elpusztítsa a klímaváltozás előidézésével. Ez a probléma aztán önmagában is szorongást okoz a legtöbb embernek.

A depresszió nem más, mint az ember vágyakozása természetes otthonára, mondják az ökoterápia hívei. Elveszítettük a természetet, és ennek most fizetjük meg az árát.

Nem nehéz azonban visszaszerezni a természetet. Sokan a terápia közben jönnek rá, hogy naponta csak annyi időt töltenek a szabadban, amíg elmennek a kocsijukig meg vissza.

A pszichológusok azt ajánlják betegeiknek, hogy létesítsenek újra kapcsolatot a természettel, kiránduljanak, kertészkedjenek, de az is elég, ha tesznek egy jó sétát. A természet így lesz része a gyógyulási folyamatnak. Az embernek el kell fogadnia, hogy nem az ura a természetnek, hanem része.

A legfontosabb tanács: meg kell változtatnunk a viselkedésünket, mert ez jót tesz mind az embernek, mind a környezetünknek.

TIME, kép: sxc.hu
| depresszió, természet, környezettudatosság
2009-08-06 10:03:07

Web Design & Development Prowebshop