Segíthet a tesztoszteron a férfiak depressziójában

A tesztoszteron kezelés csökkentheti a depressziós tüneteket a férfiaknál - állapította meg nemzetközi kutatócsoport. Eredményeikről a JAMA Psychiatry című szaklapban számoltak be.

depresszó, tesztoszteron | InforMed Hírek15   InforMed | Sándor, K.

A tesztoszteron szint befolyásolja a hangulatot és szerepet játszhat a depresszió kezelésében, már több tanulmány és állatkísérlet utalt erre.

A kutatók 27, összesen 1890 férfi résztvevővel végzett tanulmány eredményeit elemezték. Ezek szerint a tesztoszteron lényegesen erőteljesebben csökkentette a depresszív tüneteket, mint a placebo, különösen akiknél a depresszív tünetek állandósultak.

A tesztoszteron egy neuroaktív szteroid hormon, amely a szerotonin, a "boldogsághormon" kiválasztását befolyásolja, hiánya összefügg a depresszióval, ezért sok antidepresszáns az agy szerotonin rendszerét befolyásolja.

A tanulmány megerősíti azt az elméletet, amely szerint a tesztoszteron kezelés alkalmazható lehet depresszió ellen. Hatékonysága és ideális adagolása megállapításához azonban további vizsgálatokra van szükség.

| depresszó, tesztoszteron
2018-12-09 10:24:36


A depressziósok valóban szürkében látják a világot

Függetlenül a kultúrától, nyelvtől, korszaktól vagy az illető alkotótól, a művészek a depressziót általában sötét színekkel ábrázolják. A tudományos tények m...


Depresszió elleni orrspray

Ketamin származékot tartalmazó orrsprayt engedélyezett a depresszió kezelésére az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA).


Depressziót okozhat a nőknél a túlmunka

Nagyobb a depresszió kockázata azoknál a nőknél, akik heti 55 óránál többet dolgoznak - mutatták ki a University College of London és a londoni Queen Mary Egyetem kutat...


Segíthet a tesztoszteron a férfiak depressziójában

A tesztoszteron kezelés csökkentheti a depressziós tüneteket a férfiaknál - állapította meg nemzetközi kutatócsoport. Eredményeikről a JAMA Psychiatry című szaklapban...


A közösségi média ártalmai

A kutatók három közösségi platformra összpontosították a tanulmányukat, amelyek a legnépszerűbbek voltak a vizsgálatba bevont 143 egyetemi hallgató körében.