Depressziós szülők

Az apák és az anyák – még akkor is, ha gyerekeik már kirepültek a családi fészekből – gyakrabban lesznek depressziósok, mint a gyermektelenek, jelentik amerikai kutatók.


Gyakori a serdülőkori bipoláris betegség

A pszichiátriai problémák miatt kórházban kezelt serdülőkorúak körében a korábban véltnél sokkal gyakrabban fordul elő a mániás depresszió néven is ismert bipoláris betegség, állítják amerikai kutatók.


Segítsünk a téli depresszióban szenvedőknek

Ősszel és télen, ahogy rövidebbek lesznek a napok, sokan érzik magukat fáradtnak, kedvetlennek. Ez jó esetben hamar elmúlik, ám a téli depresszióban szenvedők általában nem tudnak segítség nélkül megbirkózni betegségükkel.


Kerüljük el az ünnepek előtti stresszt és depressziót

Az ünnepek körül sokan érzik úgy, hogy teljesen „lemerültek, „kiégtek”, kétségbe vannak esve, és képtelenek bármit is csinálni. Vannak, akik már előre szoronganak, el tudnak-e mindent időben végezni, sikerül-e az ünnep. A rossz érzések oka lehet, hogy valaki túl sok felelősséget vállal, akár a mások részéről rá nehezedő nyomás miatt, akár azért, mert meg akar felelni a saját elvárásainak.


Az anyák gyakran eltitkolják a szülés utáni depressziót

Egy tanulmány szerint a szülés utáni depressziót az anyák 44 százaléka eltitkolja, mert fél az esetleges következményektől.


Hogyan mérhető a depresszió foka?

Közel negyven éve alkalmazzák a szakemberek az ún. HAMD-17 skálát a depresszió fokának, valamint a kezelés utáni gyógyulás mértékének megállapítására. Az eszköz nagyon hasznos volt, ám hosszú időt vett igénybe a kérdőív adminisztrációja, és nem találták eléggé megbízhatónak sem a szakemberek. Most kanadai kutatók kikísérletezték a depresszió súlyosságának, valamint a tünetek enyhülésének pontosabb mérését.


Gyakori a mániás depresszió

Több mint 9200 amerikai felnőttel történt személyes elbeszélgetés során 4,3 százalékuknál lehetett megfigyelni a bipoláris betegség (psychosis maniaco-depressiva) tüneteit, állítják a Harvard Egyetem kutatói.


A május az öngyilkosok hónapja?

A sors iróniája, hogy májusban, amikor a depressziósok kicsit felélénkülnek, gyakran épp elég energiájuk lesz ahhoz, hogy öngyilkosságot kövessenek el.


A depresszió késlelteti a gyógyulást

Az esetek 5-10 százalékában egy kisebb fizikai sérülésből nagyobb probléma lesz, ami hatással van a biztosítási igényekre, és befolyásolja a munkából kieső idő hosszát is.


Veszélyes lehet a fiatalkorúak antidepresszáns szedése

Nem könnyű a válasz arra a kérdésre, vajon a felnőttek körében népszerű antidepresszánsok növelik-e az öngyilkosság kockázatát kiskorúaknál.
A brit hatóságok felsorolták azokat az egyébként általánosan használt antidepresszánsokat, amelyek nem alkalmasak gyermekek kezelésére. Az Egyesült Államokban nyilvános vita tárgyává tették a kérdést.


| | | | | 15 | | | |

Web Design & Development Prowebshop