Az anorexia kimutatható

Igen nagy finomságú mágnesrezonanciás vizsgálattal kiderült, hogy az anorexia nevű étkezési rendellenesség az agyi aktivitás bizonyos mintáihoz köthető. Becslések szerint napjainkban 15-30 éves korban minden 100 nőből egy anorexiás.

Anorexia | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
A betegség fő tünete az önéheztetés általi folyamatos fogyás, az állandó soványságra törekvés. Szélsőséges esetekben ez akár életveszélyes is lehet. A pittsburgh-i egyetem kutatói a vizsgálatok alapján az anorexiát a szorongással és a tökéletességre törekvéssel hozzák összefüggésbe.

Dr. Walter Kaye és munkatársai 13, az anorexiából felépülőben levő, és 13 egészséges nő agytevékenységét vizsgálták anyagi jutalommal járó kérdések megválaszolása közben, ún. funkcionális mágnesrezonanciás (fMRI) képalkotó berendezéssel.

Az agy érzelmi reakciókkal összefüggő területének képe az egészségeseknél a nyerés és a vesztés között határozott eltéréseket mutatott, azonban a volt anorexiásoknál alig volt különbség a nyereség és a veszteség között, mely a kutató szerint az étel élvezésének hiányával függhet össze. Az anorexiások nehezen találnak élvezetet az evésben. Megállapították azt is, hogy az anorexiából már felépült fiatal nők is agyi tevékenysége is eltérést mutatott.

Az az agyterület viszont, amely az egyes tevékenységeket azok kimeneteléhez köti, az anorexiásoknál sokkal aktívabb volt, mint a kontrollcsoportnál. Kiderült, hogy az anorexiások túlzottan aggódnak viselkedésük következményei miatt, ott is szabályokat keresnek, ahol nincsenek, és nagyon félnek attól, hogy hibázhatnak. Bár az efféle óvatosságnak lehetnek pozitív oldalai is, a túlzott aggodalmaskodás káros lehet.

A kutatók megállapították, hogy az agyban lehetnek olyan kapcsolódások, amelyek egyeseket különösen fogékonnyá tehetnek az étkezési rendellenességek iránt.

A szakemberek szerint az, hogy megtalálták az anorexia neurobiológiai okát, felmentheti az egyént a megbélyegzés alól. Az étkezési rendellenességekkel küszködők szóvivője szerint fontos, hogy ezeket a jelenségeket betegségként kezeljék, ne pedig valamiféle diétamániaként.

| anorexia
2007-12-02 18:29:00