Étkezési rendellenességek és agykutatás

Az agy ún. melanokortin rendszerének és az étvágy szabályozásában játszott fontos szerepének felfedezése lehetővé teszi az elhízás és az anorexia kezelésének teljesen új módszerét, írják az uppsalai egyetem kutatói.

étkezési rendellenesség, Anorexia, elhízás | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
A melanokortin rendszer feltérképezése úgy vált lehetővé, hogy öt különböző melanokortin receptor génjeit klónozták.

– A melanokortin rendszer felügyeli az energiaegyensúlyt, és szabályozza, mennyit eszünk, és mennyi energiát használ fel a szervezetünk – mondja Jarl Wikberg kutató. – Ha ez egyensúlyban van, akkor nem változik a testsúly.

Ez a rendszer igen bonyolult, és az egyensúly legkisebb mértékű kibillenése is óriási változásokat vonhat maga után. A melanokortin rendszer igen nagy genetikai változatosságot mutat, és mutációi korai elhízáshoz vezetnek. Vannak a rendszert ellenkező irányba kimozdító mutációk is, ezek okozzák az anorexiát.

A felfedezés nyomán a nagyobb gyógyszergyártók a melanokortin receptorokat célzó gyógyszereket fejlesztettek ki. Érdekes, hogy ugyanez a rendszer szabályozza a szexuális viselkedést is, így hoztak létre például gyógyszereket a csökkent libidó kezelésére is. Férfiaknál ez a módszer bevált, de nőknél még csak most folynak a vizsgálatok.

UPPSALA UNIVERSITET
| étkezési rendellenesség, anorexia, elhízás
2008-03-09 21:11:12


Anorexia gének

Genetikai oka is lehet az anorexiának egy nemzetközi kutatócsoport szerint: nagy létszámon végzett tanulmányukban azonosították a 12-es kromoszóma egyik szakaszát, melyn...


Gyakori étkezési zavarok

Az étkezési zavarban szenvedők - bár sokan titkolják, vagy nem ismerik fel betegségüket - egyre nagyobb számban keresik fel az orvost.


A véltnél gyakoribb az evészavar a fiatal fiúknál és férfiaknál is

Az evészavart leginkább fiatal nők betegségének tartják, ám egy új kutatás szerint a korábban véltnél gyakoribb a fiatal fiúknál és férfiaknál is.


Genetikai oka is lehet az anorexiának

Egy amerikai kutatás szerint genetikai oka is lehet az anorexiának, amelyről eddig sok szakember azt feltételezte, hogy kizárólag társadalmi és pszichológiai nyomás vált...


A falási rohamokon is segíthet a viselkedésterápia

A normál súlyúak öt százaléka és a túlsúlyosak 40 százaléka szenved rendszeres, kontrollálhatatlan falási rohamoktól - svájci kutatók szerint a viselkedésteráp...