Étkezési rendellenességek és agykutatás

Az agy ún. melanokortin rendszerének és az étvágy szabályozásában játszott fontos szerepének felfedezése lehetővé teszi az elhízás és az anorexia kezelésének teljesen új módszerét, írják az uppsalai egyetem kutatói.

étkezési rendellenesség, Anorexia, elhízás | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
A melanokortin rendszer feltérképezése úgy vált lehetővé, hogy öt különböző melanokortin receptor génjeit klónozták.

– A melanokortin rendszer felügyeli az energiaegyensúlyt, és szabályozza, mennyit eszünk, és mennyi energiát használ fel a szervezetünk – mondja Jarl Wikberg kutató. – Ha ez egyensúlyban van, akkor nem változik a testsúly.

Ez a rendszer igen bonyolult, és az egyensúly legkisebb mértékű kibillenése is óriási változásokat vonhat maga után. A melanokortin rendszer igen nagy genetikai változatosságot mutat, és mutációi korai elhízáshoz vezetnek. Vannak a rendszert ellenkező irányba kimozdító mutációk is, ezek okozzák az anorexiát.

A felfedezés nyomán a nagyobb gyógyszergyártók a melanokortin receptorokat célzó gyógyszereket fejlesztettek ki. Érdekes, hogy ugyanez a rendszer szabályozza a szexuális viselkedést is, így hoztak létre például gyógyszereket a csökkent libidó kezelésére is. Férfiaknál ez a módszer bevált, de nőknél még csak most folynak a vizsgálatok.

UPPSALA UNIVERSITET
| étkezési rendellenesség, anorexia, elhízás
2008-03-09 21:11:12
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop