Anorexia és bulimia: nem csak nőknek

Egy klinikai beszámolóból most kiderült, hogy tíz étkezési rendellenesség miatt kezelt betegből egy férfi, és köztük sok a sportoló.

Anorexia, Bulimia, férfiak | InforMed Hírek10   InforMed | Dobos, L.
Valószínűleg azért nem tudjuk azonosítani az étkezési rendellenességekkel küszködő férfiakat, mert nem fordulnak orvoshoz, és mivel eddig csak a nőkkel foglalkoztak, elképzelhető, hogy az orvosok sem veszik észre a csak férfiakra jellemző sajátosságokat.

Eddig nem végeztek kutatásokat sem a férfiak és nők közötti különbségekről e téren, sem pedig a sportolók és nem sportolók étkezési szokásait nem mérték fel.

A leggyakoribb étkezéssel összefüggő rendellenességek az anorexia és a bulimia. Az anorexiások számára a soványság a fontos, míg a bulimiások rohamszerűen teleeszik, majd hánytatják magukat, illetve hashajtót, vízhajtót vesznek be.

Új fogalom az étkezési rendellenességet megelőző rendellenes étkezés. Erre elsősorban a sportolók hajlamosak, mert ők mindent megtesznek azért, hogy egy célul kitűzött testsúlyt vagy alakot elérjenek.

Vannak korai jelek, amelyek jelentkezése esetén még nem késő beavatkozni, mondják a szakemberek. Fontos lenne, hogy ezekkel minden edző és pedagógus tisztában legyen.

A fiatal férfiak csak akkor kezdenek aggódni, ha már nagyobb súlyfeleslegük van, a nők sokkal hamarabb kövérnek találják magukat. Sok férfi eleinte egészséges életmódnak nevezi a kezdődő étkezési rendellenességet.

Az étkezési rendellenességek tünetei hasonlók a férfiak és a nők esetében (kivéve persze a rendellenes menstruációt). Az anorexiára jellemző: törékeny hajszálak és köröm, száraz, sárgás bőr, súlyos székrekedés, alacsony vérnyomás, lassú légzés és pulzus, izomgyengeség, enyhe vérszegénység, letargia.

A bulimia tünetei a krónikusan gyulladt, fájó torok, duzzadt nyaki mirigyek, sebes kéz, a fogzománc kopása, egyre érzékenyebb és romló fogak, kiszáradás és reflux.

A fiatal férfiaknál akkor válik a rendellenes étkezés étkezési rendellenességgé, ha a következőket tapasztaljuk:

– gondok az iskolában, a munkában vagy a barátokkal
– az illető levert, depressziós
– ingerült, ha étellel kínálják
– túlzásba viszi az edzést
– nem hajlandó étteremben vagy társaságban enni.
| anorexia, bulimia, férfiak
2012-11-30 07:22:05


Anorexia gének

Genetikai oka is lehet az anorexiának egy nemzetközi kutatócsoport szerint: nagy létszámon végzett tanulmányukban azonosították a 12-es kromoszóma egyik szakaszát, melyn...


Gyakori étkezési zavarok

Az étkezési zavarban szenvedők - bár sokan titkolják, vagy nem ismerik fel betegségüket - egyre nagyobb számban keresik fel az orvost.


A véltnél gyakoribb az evészavar a fiatal fiúknál és férfiaknál is

Az evészavart leginkább fiatal nők betegségének tartják, ám egy új kutatás szerint a korábban véltnél gyakoribb a fiatal fiúknál és férfiaknál is.


Genetikai oka is lehet az anorexiának

Egy amerikai kutatás szerint genetikai oka is lehet az anorexiának, amelyről eddig sok szakember azt feltételezte, hogy kizárólag társadalmi és pszichológiai nyomás vált...


A falási rohamokon is segíthet a viselkedésterápia

A normál súlyúak öt százaléka és a túlsúlyosak 40 százaléka szenved rendszeres, kontrollálhatatlan falási rohamoktól - svájci kutatók szerint a viselkedésteráp...