Étkezési szokások– a leggyakoribb szülői hibák

Nem a szülők okozzák a gyermekek étkezési rendellenességeit, ám az otthoni környezet sok gyereket egészségtelen viselkedési formák és szokások felvételére késztethet. Ha zavar keletkezik az ételek és a testkép felfogásában, annak anorexia és bulimia lehet a vége.

étkezési szokások, Anorexia, Táplálkozási zavar | InforMed Hírek9   InforMed | Dobos, L.
Az alábbiakban néhány olyan hibát sorolunk fel, amelyeket jó, ha a szülők igyekeznek elkerülni:

Helytelen célok kiűzése

Nem jó, ha a gyerek jövőjével kapcsolatos reményeink és álmaink túlságosan is a szépségre vagy a külcsínre összpontosulnak. Különösen a lányoknál kell vigyázni a „csinosabb leszel, ha lefogysz, jobban foglak szeretni, ha nem eszel annyit” mondatokra. Épp elég baj, hogy a gyerekek a lapokban megjelenő nádszálvékony modelleket tekintik példaképnek. Ne csúfoljuk, ugrassuk, kritizáljuk az alakja miatt.

Ha nem beszélünk róla

Mind a szülők, m ind a gyerekek ki vannak téve a testméretekkel és a külső megjelenéssel kapcsolatos mindenféle elképzeléseknek és viselkedésformáknak, amelyek közül sok igen káros. Nem segít azonban, ha ezekről nem veszünk tudomást. A szülőknek meg kell mondaniuk a gyereknek, hogy nem létezik „tökéletes” alak, továbbá elfogadhatatlan a kövérek és testi hibások kirekesztése, gúnyolása.

Ha szégyelljük

Sok szülő, különösen, ha a túlsúlyos, nem szívesen jár úszni vagy vesz részt olyan szabadidős tevékenységben, ami felhívja a figyelmet nem tökéletes alakjára. Mások a ruházkodással igyekszenek eltakarni hiányosságaikat, tehát nem a kényelmi szempontok uralkodnak, hanem az, hogy álcázzák az alakjukat. Ez azt az üzenetet közvetíti a gyereknek, hogy az ideálisnál egy kicsit is előnytelenebb alak szégyellnivaló. Ne törődjünk azzal, mit gondolnak mások a külsőnkről.

A rossz példa

A gyerekek nagyon is odafigyelnek arra, amit a szüleik tesznek. Ha rosszak az étkezési szokásaink és nem mozgunk eleget, a gyerekben az rögzül, hogy ez a helyes életmód. Ha egyes ételeket jóknak, másokat meg rosszaknak nevezünk, azzal is ártunk a gyerek szemléletének. Mértékkel mindent lehet fogyasztani.

Testedzés – de helytelen okból

A edzésnek a mozgás és a mozgás kiváltotta erő és fittség öröméről kellene szólnia. Ha anya napi öt órát edz a futópadon, annak az lehet az üzenete, hogy az edzés a kalóriák leadásáról, vagy a tökéletes alak megformálásáról szól.

Ha nem veszünk tudomást a média hatásairól

A média ideális testekkel bombáz minket, megmondják, ki néz ki mesésen és ki nyomorultul. A szülőknek segíteniük kell a gyereknek eligazodni a TV, az újságok, a zeneszámok és az internet nemegyszer igen káros üzenetei közt.

Ha fogyókúrára fogjuk a gyereket

Még ha túlsúlyosnak találjuk is a gyereket, jobb, ha orvossal beszéljük meg, milyen mértékben korlátozzuk a kalóriabevitelét. Ettől függetlenül is ösztönözzük a minél több mozgásra és tanítsuk meg élvezni a mozgás örömeit.

Ha nem tulajdonítunk kellő fontosságot az önbecsülés kérdésének

Az egészséges önbecsülés talán a legfontosabb tényezője annak, hogy megóvjuk a gyereket a táplálkozási rendellenességektől. Ne feledjük felhívni a figyelmét az intellektuális, sportbeli és társadalmi eredményeire. Adjuk meg az egyenlő esélyt a fiúknak és a lányoknak egyaránt. Ha például a fiút felmentjük a háztartás körüli segítés alól, a lányok azt hihetik, hogy ők kevésbé fontosak.

CBS
| étkezési szokások, anorexia, táplálkozási zavar
2011-04-20 21:57:04


Anorexia gének

Genetikai oka is lehet az anorexiának egy nemzetközi kutatócsoport szerint: nagy létszámon végzett tanulmányukban azonosították a 12-es kromoszóma egyik szakaszát, melyn...


Gyakori étkezési zavarok

Az étkezési zavarban szenvedők - bár sokan titkolják, vagy nem ismerik fel betegségüket - egyre nagyobb számban keresik fel az orvost.


A véltnél gyakoribb az evészavar a fiatal fiúknál és férfiaknál is

Az evészavart leginkább fiatal nők betegségének tartják, ám egy új kutatás szerint a korábban véltnél gyakoribb a fiatal fiúknál és férfiaknál is.


Genetikai oka is lehet az anorexiának

Egy amerikai kutatás szerint genetikai oka is lehet az anorexiának, amelyről eddig sok szakember azt feltételezte, hogy kizárólag társadalmi és pszichológiai nyomás vált...


A falási rohamokon is segíthet a viselkedésterápia

A normál súlyúak öt százaléka és a túlsúlyosak 40 százaléka szenved rendszeres, kontrollálhatatlan falási rohamoktól - svájci kutatók szerint a viselkedésteráp...