A Bibliában olvasható az első anorexiás esetleírás

A Massachusetts General Kórház egyik nőgyógyásza szerint az anorexia nervosa első esetleírása, Anna bibliai története mintegy 2500 éves.

Anorexia, nervosa, Biblia, depresszió | The New York Times Health News Service   Medincorp | Foreman, J.

Dr. Isaac Schiff a Massachusetts Generalban működő Vincent Memorial szülészeti-nőgyógyászati központ igazgatója szerint Anna története, akiről Sámuel I. könyvében olvashatunk, tökéletes leírása a betegségnek.

Anna "mivel nem esett teherbe, depresszióban szenvedett, ez anorexiát okozott, amitől valódi terméketlenség alakult ki nála," olvasható dr. Schiff cikkében a Fertility and Sterility című szaklap januári számában. A cikk társszerzője bátyja, Morty Schiff, aki a New York Egyetemen íráselméletet tanít.

A nem megfelelő zsírháztartásról régóta tudjuk, hogy olyan hormonális problémákat okozhat, amelyek meggátolják a peteérést, ezáltal pedig a terhességet, nyilatkozta dr. Schiff egy telefoninterjúban.

Anna problémáit az is súlyosbította, olvasható a cikkben, hogy férje második feleségének, Penninának viszont sok gyermeke volt. Amikor férje bizonygatta neki, hogy ennek ellenére őt szereti jobban, Anna "csak sírt és nem evett," amint a Biblia mondja.

Végül Anna Silo városában elment a templomba, és ott könyörgött és imádkozott. Amikor elmondta Éli főpapnak bánata okát, a főpap azt mondta neki, hogy menjen békével, mert Izrael Istene megadja neki, amit kért.

A Biblia szavai szerint ezután Anna "evék, és arca többé nem vala szomorú," majd terhes lett, és megszülte fiát, Sámuelt.

Megjelent: The Boston Globe

| anorexia, nervosa, anorexia, biblia, depresszió
2002-07-31 19:46:04
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop