Az anorexia valószínűleg öröklődik

A fiatal nők egyik leggyakoribb problémájának, az anorexia nervosának minden valószínűség szerint határozott genetikai összetevője is van.

Anorexia, öröklődés | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Egy tanulmány szerint évszázadokon át tévedésben voltak a szakemberek az anorexia nervosa okait illetően. Egy 3140 ikerpár részvételével lefolytatott svéd kísérletben megállapították, hogy az étkezési rendellenesség kockázatának 56 százaléka örökölt, valamint, hogy a betegség egyes neurotikus tünetekkel – szorongással és depresszióval – van összefüggésben.

Az anorexia nervosa fő jellemzői az elhízástól való rettegés, az ételtől való undorodás – és ami a legdöbbenetesebb: valamennyi pszichés betegség közül ez szedi a legtöbb halálos áldozatot.

Korábban azt hitték, hogy a fiatalok azért folyamodnak az anorexia nervosához, mert hasonlítani akarnak a csontsovány sztárokhoz és modellekhez. – Ezt a viselkedést azonban valami mélyebb, sokkal inkább biológiai ok motiválja. Lényeges genetikai összetevője van az anorexia nervosa iránti hajlamnak – mondja a szerző.

Sokkal több nő, mint férfi esik áldozatául a betegségnek, a nők 1,2, míg a férfiaknak csak 0,29 százaléka.

A kutatók megvizsgálták az anorexia lehetséges előrejelzőit: a testtömeg-indexet, a gyomorbántalmakat, a túlzott testgyakorlást, a stresszt, az extrovertált személyiséget és a neurózist, az érzelmi instabilitást, valamint a depresszió, szorongás és bűntudat érzéseit. Ezek közül csak a neurózist találták kockázati tényezőnek.

Bulik szerint a betegség alapja genetikai, de a környezet válthatja ki. Azok, akiknek örökletes hajlama van az anorexia nervosára, érzékenyebben reagálnak bizonyos környezeti tényezőkre, például könnyebben kezdenek diétázni egy divatlap megtekintése után.

A kutatók szerint, hogy ha sikerülne azonosítani az anorexia nervosát előidéző gént, akkor a kezelésre vonatkozóan is el lehetne kezdeni a kísérleteket. Addig is oda kell figyelni a szorongó, depresszióra hajlamos gyerekekre, mert veszélyeztetettek lehetnek az étkezési rendellenességek szempontjából.

HealthDay News
| anorexia, öröklődés
2006-03-08 12:18:02
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop