Az anorexia valószínűleg öröklődik

A fiatal nők egyik leggyakoribb problémájának, az anorexia nervosának minden valószínűség szerint határozott genetikai összetevője is van.

Anorexia, öröklődés | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Egy tanulmány szerint évszázadokon át tévedésben voltak a szakemberek az anorexia nervosa okait illetően. Egy 3140 ikerpár részvételével lefolytatott svéd kísérletben megállapították, hogy az étkezési rendellenesség kockázatának 56 százaléka örökölt, valamint, hogy a betegség egyes neurotikus tünetekkel – szorongással és depresszióval – van összefüggésben.

Az anorexia nervosa fő jellemzői az elhízástól való rettegés, az ételtől való undorodás – és ami a legdöbbenetesebb: valamennyi pszichés betegség közül ez szedi a legtöbb halálos áldozatot.

Korábban azt hitték, hogy a fiatalok azért folyamodnak az anorexia nervosához, mert hasonlítani akarnak a csontsovány sztárokhoz és modellekhez. – Ezt a viselkedést azonban valami mélyebb, sokkal inkább biológiai ok motiválja. Lényeges genetikai összetevője van az anorexia nervosa iránti hajlamnak – mondja a szerző.

Sokkal több nő, mint férfi esik áldozatául a betegségnek, a nők 1,2, míg a férfiaknak csak 0,29 százaléka.

A kutatók megvizsgálták az anorexia lehetséges előrejelzőit: a testtömeg-indexet, a gyomorbántalmakat, a túlzott testgyakorlást, a stresszt, az extrovertált személyiséget és a neurózist, az érzelmi instabilitást, valamint a depresszió, szorongás és bűntudat érzéseit. Ezek közül csak a neurózist találták kockázati tényezőnek.

Bulik szerint a betegség alapja genetikai, de a környezet válthatja ki. Azok, akiknek örökletes hajlama van az anorexia nervosára, érzékenyebben reagálnak bizonyos környezeti tényezőkre, például könnyebben kezdenek diétázni egy divatlap megtekintése után.

A kutatók szerint, hogy ha sikerülne azonosítani az anorexia nervosát előidéző gént, akkor a kezelésre vonatkozóan is el lehetne kezdeni a kísérleteket. Addig is oda kell figyelni a szorongó, depresszióra hajlamos gyerekekre, mert veszélyeztetettek lehetnek az étkezési rendellenességek szempontjából.

HealthDay News
| anorexia, öröklődés
2006-03-08 12:18:02


Anorexia gének

Genetikai oka is lehet az anorexiának egy nemzetközi kutatócsoport szerint: nagy létszámon végzett tanulmányukban azonosították a 12-es kromoszóma egyik szakaszát, melyn...


Gyakori étkezési zavarok

Az étkezési zavarban szenvedők - bár sokan titkolják, vagy nem ismerik fel betegségüket - egyre nagyobb számban keresik fel az orvost.


A véltnél gyakoribb az evészavar a fiatal fiúknál és férfiaknál is

Az evészavart leginkább fiatal nők betegségének tartják, ám egy új kutatás szerint a korábban véltnél gyakoribb a fiatal fiúknál és férfiaknál is.


Genetikai oka is lehet az anorexiának

Egy amerikai kutatás szerint genetikai oka is lehet az anorexiának, amelyről eddig sok szakember azt feltételezte, hogy kizárólag társadalmi és pszichológiai nyomás vált...


A falási rohamokon is segíthet a viselkedésterápia

A normál súlyúak öt százaléka és a túlsúlyosak 40 százaléka szenved rendszeres, kontrollálhatatlan falási rohamoktól - svájci kutatók szerint a viselkedésteráp...