Anorexia és bulimia: új irányelvek Skóciában

A skót egészségügyi szolgálat új irányelveket adott ki a táplálkozási rendellenességben, elsősorban az anorexiában és bulimiában szenvedők ellátásával kapcsolatban.

Anorexia, Bulimia | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Az irányelvekben külön ajánlás foglalkozik a tizenévesek kezelésével, és felhívja a figyelmet arra, milyen fontos az interneten található információ helytállósága.

Skóciában becslések szerint több mint 80 ezren szenvednek táplálkozási rendellenességekben. Néhány a közelmúltban bekövetkezett tragédia, mint egy évek óta anorexiás kamaszlány halála hívta fel a figyelmet arra, hogy az eddigi irányelveket felül kell vizsgálni. Nem azt mondom, hogy szándékosan ölték meg – mondja az anya –, de mindent meg kell tenni azért, hogy ilyen tragédia soha többé ne következhessék be.

Dr. Harry Miller pszichiáter szerint nincs megfelelő szakellátás, és ahol van, az is csak járóbeteg-ellátás keretében történik, szükséges lenne az anorexiások és a bulimiások szakszerű, klinikai ellátása. Ez a szolgáltatás Anglia legtöbb részén már működik – mondja a pszichiáter.

BBC News
| anorexia, bulimia
2006-11-19 19:58:04


Anorexia gének

Genetikai oka is lehet az anorexiának egy nemzetközi kutatócsoport szerint: nagy létszámon végzett tanulmányukban azonosították a 12-es kromoszóma egyik szakaszát, melyn...


Gyakori étkezési zavarok

Az étkezési zavarban szenvedők - bár sokan titkolják, vagy nem ismerik fel betegségüket - egyre nagyobb számban keresik fel az orvost.


A véltnél gyakoribb az evészavar a fiatal fiúknál és férfiaknál is

Az evészavart leginkább fiatal nők betegségének tartják, ám egy új kutatás szerint a korábban véltnél gyakoribb a fiatal fiúknál és férfiaknál is.


Genetikai oka is lehet az anorexiának

Egy amerikai kutatás szerint genetikai oka is lehet az anorexiának, amelyről eddig sok szakember azt feltételezte, hogy kizárólag társadalmi és pszichológiai nyomás vált...


A falási rohamokon is segíthet a viselkedésterápia

A normál súlyúak öt százaléka és a túlsúlyosak 40 százaléka szenved rendszeres, kontrollálhatatlan falási rohamoktól - svájci kutatók szerint a viselkedésteráp...