Étkezési rendellenesség a modellek körében

A divat valódi áldozatai a modellek, akiknek 40 százalékánál étkezési rendellenességet állapítottak meg egy újabb brit vizsgálat során. A brit divattanács felkérésére készült vizsgálat célja az volt, hogy felmérjék, mekkora nyomás nehezedik a modellekre, hogy soványak maradjanak, és az, hogy mindez milyen hatással van rájuk.

étkezési rendellenesség, Anorexia, Bulimia | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
A nők jelentős részénél jelentkezik étkezéssel összefüggő, de rejtve maradó rendellenesség, és lehet, hogy az ismert esetek csak a jéghegy csúcsát jelentik.

Dr. Adrienne Key pszichiáter, a jelentés egyik szerzője szerint bár az anorexia a legismertebb étkezési rendellenesség, de a bulimia a leggyakoribb. A modellek közül sokan hánytatják magukat, és rengeteg víz ivásával próbálják meg titokban tartani a súlyukat. Ez igen veszélyes, mert súlyos káliumhiányhoz vezethet.

Dr. Key becslései szerint a divatbemutatókon szereplő modellek 20-40 százaléka étkezési rendellenességben szenved.

Étkezési rendellenességnek számít, ha
– valaki túlságosan keveset eszik.
– rövid időn belül többször is túlevésről beszélhetünk.
– kétségbeesetten akar valaki megszabadulni az elfogyasztott ételtől hánytatás, hashajtók vagy vízhajtók segítségével.

Legtöbbünk gondot fordít arra, hogy szabályozza étkezését, eleget mozogjon, és ne hízzon el. Ha azonban valakinek minden gondolatát étkezési szokásai, és a külseje foglalja el, ez szabja meg társas kapcsolatait és mindennapjait, akkor már megszállottságról, káros szenvedélyről beszélhetünk.

Az étkezési rendellenességek főbb típusai:
– anorexia nervosa
– bulimia nervosa
– túlevési (zabálási) rohamok
– egyéb, a fentiek közé nem besorolható rendellenességek

Medical News Today
| étkezési rendellenesség, anorexia, bulimia
2007-07-09 20:57:26


Anorexia gének

Genetikai oka is lehet az anorexiának egy nemzetközi kutatócsoport szerint: nagy létszámon végzett tanulmányukban azonosították a 12-es kromoszóma egyik szakaszát, melyn...


Gyakori étkezési zavarok

Az étkezési zavarban szenvedők - bár sokan titkolják, vagy nem ismerik fel betegségüket - egyre nagyobb számban keresik fel az orvost.


A véltnél gyakoribb az evészavar a fiatal fiúknál és férfiaknál is

Az evészavart leginkább fiatal nők betegségének tartják, ám egy új kutatás szerint a korábban véltnél gyakoribb a fiatal fiúknál és férfiaknál is.


Genetikai oka is lehet az anorexiának

Egy amerikai kutatás szerint genetikai oka is lehet az anorexiának, amelyről eddig sok szakember azt feltételezte, hogy kizárólag társadalmi és pszichológiai nyomás vált...


A falási rohamokon is segíthet a viselkedésterápia

A normál súlyúak öt százaléka és a túlsúlyosak 40 százaléka szenved rendszeres, kontrollálhatatlan falási rohamoktól - svájci kutatók szerint a viselkedésteráp...