A falási rohamokon is segíthet a viselkedésterápia

A normál súlyúak öt százaléka és a túlsúlyosak 40 százaléka szenved rendszeres, kontrollálhatatlan falási rohamoktól - svájci kutatók szerint a viselkedésterápia segít az evési zavarokon.

evési zavar, falási roham, viselkedésterápia | InforMed Hírek11   InforMed | MTI

A falási rohamokkal járó zavar (Binge Eating Disorder - BED) a legelterjedtebb étkezési zavarok közé tartozik - írják tanulmányukban freiburgi és bázeli kutatók. Az érintettek egyre jobban híznak, amit szégyenérzet és bűntudat kísér. Gyakran szenvednek szorongástól, depresszív hangulattól, fokozódó elszigeteltségtől.

Az ördögi kört a kognitív viselkedésterápia megszakíthatja - állítja Simone Munsch, a Freiburgi Egyetem szakértője munkatársaival közösen fogalmazott tanulmányában, amely a Behaviour Research and Therapy című szaklapban jelent meg.

A kutatásban 80 túlsúlyos vagy elhízott személy tizenhat héten át heti egy alkalommal vagy kognitív viselkedésterápián, vagy testsúlycsökkentő programon vett részt.

A kezelés lezárása után még hat évvel is a résztvevőknek csupán négy százalékánál voltak megfigyelhetőek a BED egyértelmű tünetei, bár jelentős részük még átélt ebben az időszakban falási rohamot.

Egyéb, a betegséggel járó pszichikai zavar, mint a depresszió vagy a szorongás előfordulása jelentősen csökkent. "Ez az érintettek pszichikai egészségének stabilizálódásaként értékelhető" - írják a tanulmány szerzői.

Sikerként könyvelték el a szakértők azt is, hogy a tanulmányban részt vevők nem híztak tovább, sőt, testzsírszázalékuk még csökkent is. Ez csökkenti a túlsúllyal járó egyéb egészségügyi kockázatokat is.

Az eredmények felkeltették a reményt a kutatókban, hogy a BED kezelésével az érintettek túlsúlyproblémái is hosszútávon kezelhetőek. "A terápiának ezért a lehető leghamarabb el kell kezdődnie" - véli Andrea Wyssen, Munsch csapatának tagja.

A szakértők szerint ennek csak az szabhat gátat, hogy a BED Svájcban kevéssé ismert. Az érintett betegeket gyakran túlsúlyosokra szabott programokkal kezelik.

| evési zavar, falási roham, viselkedésterápia
2013-02-27 06:43:08


Anorexia gének

Genetikai oka is lehet az anorexiának egy nemzetközi kutatócsoport szerint: nagy létszámon végzett tanulmányukban azonosították a 12-es kromoszóma egyik szakaszát, melyn...


Gyakori étkezési zavarok

Az étkezési zavarban szenvedők - bár sokan titkolják, vagy nem ismerik fel betegségüket - egyre nagyobb számban keresik fel az orvost.


A véltnél gyakoribb az evészavar a fiatal fiúknál és férfiaknál is

Az evészavart leginkább fiatal nők betegségének tartják, ám egy új kutatás szerint a korábban véltnél gyakoribb a fiatal fiúknál és férfiaknál is.


Genetikai oka is lehet az anorexiának

Egy amerikai kutatás szerint genetikai oka is lehet az anorexiának, amelyről eddig sok szakember azt feltételezte, hogy kizárólag társadalmi és pszichológiai nyomás vált...


A falási rohamokon is segíthet a viselkedésterápia

A normál súlyúak öt százaléka és a túlsúlyosak 40 százaléka szenved rendszeres, kontrollálhatatlan falási rohamoktól - svájci kutatók szerint a viselkedésteráp...