Anorexia és bulimia: nem csak nőknek

Egy klinikai beszámolóból most kiderült, hogy tíz étkezési rendellenesség miatt kezelt betegből egy férfi, és köztük sok a sportoló.

Anorexia, Bulimia, férfiak | InforMed Hírek10   InforMed | Dobos, L.
Valószínűleg azért nem tudjuk azonosítani az étkezési rendellenességekkel küszködő férfiakat, mert nem fordulnak orvoshoz, és mivel eddig csak a nőkkel foglalkoztak, elképzelhető, hogy az orvosok sem veszik észre a csak férfiakra jellemző sajátosságokat.

Eddig nem végeztek kutatásokat sem a férfiak és nők közötti különbségekről e téren, sem pedig a sportolók és nem sportolók étkezési szokásait nem mérték fel.

A leggyakoribb étkezéssel összefüggő rendellenességek az anorexia és a bulimia. Az anorexiások számára a soványság a fontos, míg a bulimiások rohamszerűen teleeszik, majd hánytatják magukat, illetve hashajtót, vízhajtót vesznek be.

Új fogalom az étkezési rendellenességet megelőző rendellenes étkezés. Erre elsősorban a sportolók hajlamosak, mert ők mindent megtesznek azért, hogy egy célul kitűzött testsúlyt vagy alakot elérjenek.

Vannak korai jelek, amelyek jelentkezése esetén még nem késő beavatkozni, mondják a szakemberek. Fontos lenne, hogy ezekkel minden edző és pedagógus tisztában legyen.

A fiatal férfiak csak akkor kezdenek aggódni, ha már nagyobb súlyfeleslegük van, a nők sokkal hamarabb kövérnek találják magukat. Sok férfi eleinte egészséges életmódnak nevezi a kezdődő étkezési rendellenességet.

Az étkezési rendellenességek tünetei hasonlók a férfiak és a nők esetében (kivéve persze a rendellenes menstruációt). Az anorexiára jellemző: törékeny hajszálak és köröm, száraz, sárgás bőr, súlyos székrekedés, alacsony vérnyomás, lassú légzés és pulzus, izomgyengeség, enyhe vérszegénység, letargia.

A bulimia tünetei a krónikusan gyulladt, fájó torok, duzzadt nyaki mirigyek, sebes kéz, a fogzománc kopása, egyre érzékenyebb és romló fogak, kiszáradás és reflux.

A fiatal férfiaknál akkor válik a rendellenes étkezés étkezési rendellenességgé, ha a következőket tapasztaljuk:

– gondok az iskolában, a munkában vagy a barátokkal
– az illető levert, depressziós
– ingerült, ha étellel kínálják
– túlzásba viszi az edzést
– nem hajlandó étteremben vagy társaságban enni.
| anorexia, bulimia, férfiak
2012-11-30 07:22:05
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop