Anorexia gének

Genetikai oka is lehet az anorexiának egy nemzetközi kutatócsoport szerint: nagy létszámon végzett tanulmányukban azonosították a 12-es kromoszóma egyik szakaszát, melynek szerepe lehet a betegség kialakulásában. Azt is kiderítették, hogy a betegségnek köze lehet egyes anyagcserezavarokhoz.

Anorexia, evési zavar, evési rendellenesség, gen | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A szakértők az American Journal of Psychiatry című orvosi folyóiratban mutatták be kutatásuk eredményét, melynek során 3495, anorexia nervosában szenvedő páciens DNS-eit hasonlították össze 10 982, a betegségben nem szenvedő résztvevő DNS-eivel.

Ha bizonyos génváltozatok jelentősen gyakoribbak a betegeknél, mint a betegségben nem szenvedőknél, akkor ezekről a változatokról úgy vélhető, összefüggenek a betegséggel.

A kutatás során azonosították a 12-es kromoszóma egyik helyét, amely a betegek csoportjában összefüggést mutatott az anorexia kockázatával. Arra, hogy milyen mértékben növekedett a kockázat és milyen hatásmechanizmus áll a háttérben, nem tér ki a tanulmány.

Ugyanezen a helyen mutattak ki olyan génváltozatokat, melyek az 1-es típusú diabétesszel és autoimmun betegségekkel összefüggésben állnak. Ehhez a helyhez köthetők a skizofréniával és más pszichés zavarokkal - köztük a skizofréniával - összefüggésbe hozható gének is.

Noha sok szakember véli úgy, hogy a betegséget társadalmi és pszichológiai nyomás okozza, gyűlnek a genetikai összefüggésekre utaló bizonyítékok. A pszichiátriai betegségek esetében a genetikai tényezők, mint fő ok kutatása eddig a legtöbb esetben kevés sikerrel járt.

Az anorexia nervosa az evési zavarok egyik alapvető típusa. A betegségben szenvedő páciensek - elsősorban fiatal lányok - azt képzelik magukról, hogy kövérek, ezért elutasítják az evést. A betegség halálozási aránya több mint tíz százalékos, ez teszi az anorexiát a legveszélyesebb pszichiátriai kórképpé. A páciensek csupán harminc százaléka gyógyul meg teljesen.

| anorexia, evési zavar, evési rendellenesség, gén
2017-06-14 15:35:31


Anorexia gének

Genetikai oka is lehet az anorexiának egy nemzetközi kutatócsoport szerint: nagy létszámon végzett tanulmányukban azonosították a 12-es kromoszóma egyik szakaszát, melyn...


Gyakori étkezési zavarok

Az étkezési zavarban szenvedők - bár sokan titkolják, vagy nem ismerik fel betegségüket - egyre nagyobb számban keresik fel az orvost.


A véltnél gyakoribb az evészavar a fiatal fiúknál és férfiaknál is

Az evészavart leginkább fiatal nők betegségének tartják, ám egy új kutatás szerint a korábban véltnél gyakoribb a fiatal fiúknál és férfiaknál is.


Genetikai oka is lehet az anorexiának

Egy amerikai kutatás szerint genetikai oka is lehet az anorexiának, amelyről eddig sok szakember azt feltételezte, hogy kizárólag társadalmi és pszichológiai nyomás vált...


A falási rohamokon is segíthet a viselkedésterápia

A normál súlyúak öt százaléka és a túlsúlyosak 40 százaléka szenved rendszeres, kontrollálhatatlan falási rohamoktól - svájci kutatók szerint a viselkedésteráp...