Anorexia gének

Genetikai oka is lehet az anorexiának egy nemzetközi kutatócsoport szerint: nagy létszámon végzett tanulmányukban azonosították a 12-es kromoszóma egyik szakaszát, melynek szerepe lehet a betegség kialakulásában. Azt is kiderítették, hogy a betegségnek köze lehet egyes anyagcserezavarokhoz.

Anorexia, evési zavar, evési rendellenesség, gen | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A szakértők az American Journal of Psychiatry című orvosi folyóiratban mutatták be kutatásuk eredményét, melynek során 3495, anorexia nervosában szenvedő páciens DNS-eit hasonlították össze 10 982, a betegségben nem szenvedő résztvevő DNS-eivel.

Ha bizonyos génváltozatok jelentősen gyakoribbak a betegeknél, mint a betegségben nem szenvedőknél, akkor ezekről a változatokról úgy vélhető, összefüggenek a betegséggel.

A kutatás során azonosították a 12-es kromoszóma egyik helyét, amely a betegek csoportjában összefüggést mutatott az anorexia kockázatával. Arra, hogy milyen mértékben növekedett a kockázat és milyen hatásmechanizmus áll a háttérben, nem tér ki a tanulmány.

Ugyanezen a helyen mutattak ki olyan génváltozatokat, melyek az 1-es típusú diabétesszel és autoimmun betegségekkel összefüggésben állnak. Ehhez a helyhez köthetők a skizofréniával és más pszichés zavarokkal - köztük a skizofréniával - összefüggésbe hozható gének is.

Noha sok szakember véli úgy, hogy a betegséget társadalmi és pszichológiai nyomás okozza, gyűlnek a genetikai összefüggésekre utaló bizonyítékok. A pszichiátriai betegségek esetében a genetikai tényezők, mint fő ok kutatása eddig a legtöbb esetben kevés sikerrel járt.

Az anorexia nervosa az evési zavarok egyik alapvető típusa. A betegségben szenvedő páciensek - elsősorban fiatal lányok - azt képzelik magukról, hogy kövérek, ezért elutasítják az evést. A betegség halálozási aránya több mint tíz százalékos, ez teszi az anorexiát a legveszélyesebb pszichiátriai kórképpé. A páciensek csupán harminc százaléka gyógyul meg teljesen.

| anorexia, evési zavar, evési rendellenesség, gén
2017-06-14 15:35:31