Hirdetés

Az anorexia nervosa

Az anorexia táplálkozási rendellenesség, amely általában fiatal felnőttkorban kezdődik. Kialakulásához számos tényező járul hozzá. Két fő formája ismert, ahol az első esetben étkezési megszorításokat vezet be a beteg, a másik formában az étkezési rohamokat követően hánytatással, hashajtással és vízhajtással próbál megszabadulni az elfogyasztott tápláléktól.

anorexia |

InforMed Hírek20   InforMed | Hulló, D.

Kép:  Quiet Winds

Az első csoportba tartozó betegek napi 300-700 kcal ételt vesznek magukhoz, majd intenzív testmozgást végeznek. A másik betegcsoportban az elfogyasztott étel mennyisége változó.


Gyakran depresszió vagy rossz hangulat kíséri a tüneteket (50-75%-ban figyelhető meg). Ritkábban szorongás, kényszeres-rögeszmés gondolatok állnak a háttérben. 12-27%-ban alkoholfogyasztás, vagy más káros szenvedély is előfordul, főként a betegek második csoportjában.

A bőr alatti zsírszövet mennyisége csökken, felálláskor vérnyomásesés, alacsony vérnyomás, lassú szívműködés, menstruációs zavar, hajhullás, testhőmérséklet csökkenése figyelhető meg. A vérben elektrolit eltérések és a pajzsmirigy hormonok szintjének változása jelenhet meg. Hosszú távon csontritkulás, kognitív funkcióvesztés, a vetélések számának növekedése, kis súlyú újszülöttek világrahozatala lehet következmény.

A kórkép már a kórelőzmény alapján gyakran felismerhető, és a hozzátartozók, tanárok, barátok fontos információkkal szolgálnak. A képalkotó eljárások és a vérvizsgálat nem specifikusak, de a jellemző eltérések igazolhatók.

A kórkép kezelésében a testsúly helyreállítása az elsődleges szempont. A kezelésben általános orvos, pszichiáter és pszichológus vesz részt. A betegek részletes ellenőrzése szükséges, a hozzátartozók és a beteg részletes tájékoztatása nélkülözhetetlen a jó eredmény eléréséhez.

Az ajánlott napi kalória bevitel 1200-1500 kcal, heti 500 kcal-val lehet emelni a napi bevitelt, így a betegek 0,5-0,9 kg-mal növelik testtömegüket egy hét alatt. A kórházi kezelés a beteg állapotától függ. Az intézetben kezelt betegek javulása főként a tapasztalt személyzetnek tudható be, akik hatékony módszerekkel segítik a betegeket a gyógyulásban. Nincs különbség az önként kórházba vonult és a nem önként bekerült betegek esetében elért eredmények között.

A táplálás során rendszeres orvosi vizsgálatok folynak. EKG, vérvétel, testsúlymérés adja a vizsgálatok alapját. Bélrendszeri tünetek gyakran jelentkeznek a kezelés alatt, leggyakrabban puffadás, gyomortáji fájdalom fordul elő.

Visszaesés, állapotromlás többször látható azokban a betegekben, akik a család kérésére korán kerülnek haza, mielőtt elérnék a megfelelő testsúlyt, és állapotuk kielégítővé válna.

A megfelelő gyógyszeres kezelés javítja a súlygyarapodást és csökkenti a depressziós panaszokat.

anorexia

2022-10-02 11:18:21

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop