A gyógyszeres kezelés és a pszichoterápia

Az orvoshoz forduló betegek számára természetes, hogy betegségükre, panaszaikra háziorvosuk, belgyógyászuk valamilyen gyógyszer hosszabb-rövidebb ideig szükséges szedését írja elő.

pszichoterápia, gyógyszeres kezelés | Gyógy-ír   Kisalföld | Czingráberné Radics, J.
Ez - érthetően - egyfajta igényt és elvárást is kielégít: hiszen a gyógyszerek hatása a baj forrását hivatott megszüntetni. A lelki problémák kezelésének kérdése ennél kissé bonyolultabb.

Először is az emberek a pszichiátriai panaszokra adott gyógyszereket hajlamosak a nyugtató, álmosító hatású készítményekkel azonosítani - bizonyos pejoratív elnevezésükről nem is szólva.

Hangsúlyozni szeretném tehát: egyrészről ahányféle lelki probléma, annyiféle gyógyszeres megközelítést igényel.

Másodsorban pedig a "nyugtatók" hagyományos típusait mára már nem tekinthetjük korszerűnek - többek között éppen mellékhatásprofiljuk miatt sem -, így a rutin pszichiátriai gyógyszerelésnek érdemben nem képezik részét. A feszültségoldó, szorongáscsökkentő gyógyszerek modern, mellékhatásokkal alig, illetőleg egyáltalán nem jellemezhető változatai viszont fontos és szükséges, nagy hatékonyságú gyógyszerei a terápiás eszköztárnak. Használatuknak megvannak a szigorú kritériumai, tehát rutinszerűen nem kerülnek alkalmazásra.

Más gyógyszeres terápiát javasolunk - például az úgynevezett antidepresszáns, depresszióellenes gyógyszerek csoportjából választva - a depresszióban szenvedőknek, a szorongásos panaszokkal küszködőknek vagy az evészavaros (anorexiás vagy bulimiás) betegeknek.

Az indulatszabályozás zavaraival küszködők - otthonukban, munkahelyükön könnyen indulatba jövők, indulataikon nehezen uralkodni tudók és ezzel maguknak és környezetüknek is kellemetlen pillanatokat szerzők - számára is megválasztható a kedvező gyógyszer-kombináció, javítva a mindennapi alkalmazkodóképességet. A komoly pszichés zavarok - képzelődések, hanghallások, súlyosan téves gondolatok - speciális gyógyszerekre reagálnak, de ezek korántsem nevezhetők nyugtatóknak.

Céljuk éppen az átlagos, normális gondolkodási stílus visszarendezése a kóros gondolatok felszámolásával.

A terápia megválasztásánál nem elhanyagolható szempont és külön megkülönböztetést igényel, hogy ambuláns vagy kórházi körülmények között kezelt páciensről van-e szó. Ezenkívül pedig vannak olyan problémák, amelyek jellegük miatt elsősorban nem gyógyszeres terápiára, hanem a pszichoterápiák valamelyikére reagálnak kedvezőbben.

Az egyes pácienseknek igényük is lehet arra, hogy - amennyiben ez panaszaikhoz illeszkedik - a pszichoterápiás gyógymódokat válasszák. Mind a gyógyszeres, mind a pszichoterápiás beavatkozások önmagukban is hatékonyak - hangsúlyozva, hogy a probléma jellegétől függően van, amikor egyértelműen egyiket vagy másikat kell a kezelőorvosnak választania.

Az is előfordulhat, hogy egyik terápiás forma a másik bevezetője lehet: a gyógyszeres terápia teszi a beteget alkalmassá arra, hogy a pszichoterápiás kezelésre járhasson, avagy fordítva.

A kétféle gyógymód különböző mértékű kombinálása mindenképpen és bizonyítottan előnyös - hangsúlyozva, hogy a pszichoterápiára járás a páciens nagyfokú, gyógyulásának érdekében történő aktivitását kívánja meg.

| pszichoterápia, gyógyszeres kezelés
2007-12-10 16:55:05
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop