Hirdetés

A pszichés zavarok gyógykezelése

Nemcsak maguk a testi, illetve lelki betegségek járnak fájdalommal, kellemetlenségekkel, korlátozásokkal, de maga a gyógyuláshoz vezető út sem könnyű.

pszichés zavar |

Gyógy-ír   Kisalföld | Czingráberné Radics, J.

Ez a testi betegségeknél általában nyilvánvaló, míg a lelki szenvedések által okozott kínok - a depressziós, lehangolt ember kilátástalanság - érzése, a szorongásos panaszokkal küszködők félelmei - sokkal kevésbé lehetnek szembeötlők. Még ma is vannak, akik kétségbe vonják ezeknek a lelki tüneteknek a meglétét - bár adott helyzetben ők is tapasztalhatják majd magukon.

A lelki panaszokra ténylegesen az jellemző, hogy szubjektíve és objektíve (tehát a belső és a külső megítélés tekintetében) eltérőek lehetnek.

Vagyis egy kívülről egyáltalán, vagy alig szembetűnő panasz sok szenvedéssel, viszontagsággal járhat, és fordítva. A betegek környezete - általában a közvetlen, közeli családtagok, barátok, rokonok, és a távolabbi ismerősök, munkatársak - a lelki betegségben szenvedőnek valamennyien segíteni szeretnének, ugyanakkor szenvedhetnek is tüneteitől, megpróbálva elkerülni az illetőt.

Visszakanyarodva a gyógyulás folyamatához, az alábbiak általános érvényűek. Ha a kivizsgálást követően a pszichiáter eljut a pontos diagnózishoz, úgy a terápia megválasztása következik.

Ennek két fő módja a gyógyszeres kezelés (pszichofarmakoterápia) és a pszichoterápia (illetőleg e kettő kombinálása).

A gyógyszeres kezelés legfőbb jellemzője, hogy hatását nem azonnal, közvetlenül a gyógyszer bevételét követően fejti ki - mint például egy fejfájás esetén bevett fájdalomcsillapító tabletta -, hanem kórképektől függően általában hetek (3-6 hét vagy több) alatt érvényesül hatása.

A másik fontos tény annak ismerete, hogy ez idő alatt, vagyis még abban a stádiumban, amikor még magának az alapbetegségnek a tünetei is megvannak, bizonyos mellékhatások jelentkezhetnek. Ebben az esetben orvos és páciens együttesen dönt arról, mi az előnyösebb: a kisebb mellékhatások átmeneti vállalása vagy a lelki problémák további elviselése?

A pszichoterápia ugyancsak komoly, felelősségteljes gyógyítási mód mind a szakember, mind a páciens részéről! Nem arról van szó, hogy egyszerű beszélgetés zajlana orvos és betege közt: a szakma szigorúan meghatározott, előírt szabályai szerint, speciális keretek között, úgynevezett terápiás üléseken kerül sor a gyógyításra. Ebben a kliens aktív közreműködése szükséges, fontos, hogy motivált legyen az együttműködésre, legyen igénye a változtatásra, változásra. Ez pedig komoly erőpróba.

Sok energiát igénylő nehéz feladat, amelyet a személyes felelősségérzet, belső igény kell, hogy hajtson. Az is hozzátartozik, hogy adott esetben a család, hozzátartozók is bevonódhatnak a terápiába - úgynevezett családterápia, párterápia zajlik, hiszen a problémás állapot kialakulásában és fenntartásában külső okok is szerepet játszhatnak. A kliens, a páciens részéről tehát első lépés: akarni a változást, és elhatározni, hogy ennek érdekében nehézségeket is vállalni kell.

pszichés zavar

2007-12-10 17:32:14

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop