Gyógyító hipnózis

Ülünk a fogorvosi székben, s közben úgy érezzük, mintha lágy szellő cirógatná bőrünket. Halljuk az óceán zúgását, s ez megnyugtatja idegeinket, izmainkat pedig ellazítja… Majd a paradicsomi hangulatot egy hang töri meg: "Készen vagyunk a gyökérkezeléssel. Most már nyugodtan felébredhet!"

| Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(1):36-37   Celsus Kft.
Ma már elképzelhető, hogy – a fúróktól, az injekcióktól és a fájdalomtól való páni félelmünkben – fogászati kezelés előtt a hipnózis mellett döntsünk, s meglepetésünkre – valóban nem érzünk majd semmi fájdalmat.

Sutba a fájdalomcsillapítóval!

A hipnózis leglátványosabb sikereinek egyike a fájdalom megfékezése. Éppen ezért egyre több fogorvos, orvos és pszichológus alkalmazza félelmek és fájdalma k cs illapítására, betegségek gyógyítására.

A módszer különböző problémákon képes segíteni, így például magas vérnyomáson, neurodermitiszen vagy nikotinfüggőségen. Természetesen embere válogatja, ki milyen mély transzba esik, s hány kezelésre van szüksége a végleges gyógyuláshoz…

Becsapott agy

Az idegek „álomba merülését” s ennek gyógyító hatását egy angol orvos, James Braid 1843-ban nevezte el hipnózisnak, Hypnos tól, az álom görög istenétől kölcsönözve a nevet. A transznak azonban nem sok köze van az alváshoz, az éjjeli nyugalomhoz. A hipnotikus álomba merült páciensek ugyanis megszólíthatók, képesek válaszolni, és saját akaratuktól vezérelve kinyithatják szemüket, felébredhetnek – és odébbállhatnak.

Hipnózisban a légzési térfogat körülbelül nyolc, az oxigénszükséglet pedig mintegy öt százalékkal csökken, sőt a vérkép is megváltozik. Hogyan lesz mégis a fogfájásból jóleső bizsergés? Normális esetben a fájdalmak mint kódolt adatok kerülnek az agyunkba, ahol ezeket különböző agyi területeink megfejtik, értékelik és rangsorolják. A hipnózis ezt a csapatmunkát zavarja meg. Az adatok másként dekódoltatnak és raktározódnak el. Vagyis a képzeletbeli homokos fövenyt agyunk fontosabbnak ítéli, így a nyaralás hangulata befurakodhat a fájdalom helyére.

Medicina testnek és léleknek

Ha testünk-lelkünk traumatikus eseményeket követően megbetegszik, agyunk „becsapása” különösen gyógyító hatású lehet.

Ilyenkor a hipnózisban az érintett újból átéli a szenvedéssel teli helyzetet, például egy autóbalesetet. Mintha filmet nézne, úgy peregnek le előtte az események, melye k cs elekményét a terapeuta segítségével képes lesz pozitívan átértékelni. Mindez úgy hat a lelkivilágára, akár egy oltás: a tudatalatti gyötrelem eltűnik, s vele együtt megszűnnek a testi-szervi zavarok is.

A hipnózis a legkülönbözőbb esetekben segít, elsősorban akkor, ha a psziché is érintett. Íme, egy rövid áttekintés a hipnózissal orvosolható betegségekről:

Krónikus fájdalmak: pozitív képzettársítások segítségével az agy a fájdalmat a jelentéktelen dolgok közé sorolja. A fájdalomcsillapító hormonok termelődése fokozódik. E módszer eredményessége körülbelül 60%-os.

Szorongások és fóbiák: a transzba esett pácienst a terapeuta képzeletben félelmének tárgyához – például a repülőhöz – kíséri. A félelem helyére útközben önbizalom tolul, az ijedtség elmúlik. A terápia hatékonysága 60%-os.

Allergiák: sok pollenallergiás már akkor is tüsszög, ha egy virágos rét fotóját látja. A hipnózis vagy az önhipnózis – mely során magunk elé képzelhetünk egy üvegfalat, ami a nyálkahártyáinkat védi a pollentől – lényegesen mérsékli a tüneteket. Az allergia enyhébb formáinál 40–80%-ban eredményes ez a módszer.

Magas vérnyomás: hipnózisban automatikusan csökken a vérnyomás, sőt még a vese működési zavarai is javulni látszanak. A hatékonyság 40%-os.

Bőrproblémák: java részüket lelki stressz okozza. A transzban befogadott pozitív üzenetek elűzik a stresszt. A gyógyulási arány elérheti a 90%-ot.

Túlsúly: az ennivaló iránti mohó vágyakozás hátterében gyakran gyermekkori sérülések húzódnak meg, melyekkel szemben a lélek védőpajzsot „hizlal”. Hipnózisban a problémát körüljárják, újraértékelik, s ennek nyomán az étkezési szokások, s többnyire az alak is normalizálódik. 50%-nál is nagyobb esély van a gyógyulásra.

Bélirritáció: a fájdalom, a puffadás és a hasmenés már hét hipnotikus kezelést követően jelentősen mérséklődik. A betegség 30-50%-ban gyógyítható.

Nikotinmegvonás: ekkor többnyire a dohányzás okait kezelik. Közepesen súlyos függőség 50%-ban gyógyítható.

Sportteljesítmény: a mentális tréning hozzásegítheti az élsportolókat a győzelemhez. Ilyenkor a kudarctól való félelmeket szembesítik a győzelem biztos tudatával. 50%-ban eredményes a módszer.

FONTOS TUDNI ! Rendkívül változó, mennyire gyorsan használ egy-egy kezelés. Ez éppúgy függ a panaszok kiterjedtségétől, mint a páciensek hipnotizálhatóságától.

Lépésről lépésre lényünk belsejébe

A terapeuták a következőképpen vezetik pácienseiket tudatalattijuk világába:

az érintett a terapeuta utasításait követve egy tárgyra összpontosít. Nemsokára elmélyül a légzése, izomzata ellazul, szeme lassan lecsukódik. A terapeuta ekkor páciensét egy kellemes, fájdalmaktól mentes helyre – egy erdőbe, tengerparti fövenyre stb. – „vezeti”. Ebben a stádiumban csak a terapeuta hangja ér el a hipnotizált tudatához. (Ekkor lehet fogat kezelni, műteni stb.) Pszichés problémák kezelésekor a terapeuta betegét visszavezeti a múltba, hogy a megoldatlan konfliktusok felszínre kerüljenek, s ezeket pozitív élményekkel helyettesítsék. Már ekkor kezdetét veszi a gyógyulás. Az ébredéshez a terapeuta óvatosan visszakalauzolja betegét a jelenbe, majd közli vele, hogy lassan felébredhet és kinyithatja a szemét. Közben azt tudatosítja benne, mennyire kipihenten és jól érzi magát.

Transz – kockázatok nélkül

Akarata ellenére senkit sem lehet transzba ejteni. Belső ellenállással ez nem sikerülhet. Éppen ennyire lehetetlen, hogy a terapeuta olyasmire kényszerítse páciensét, amitől az idegenkedik. Az emberek 90 százaléka hipnotizálható. Öt százalékuk akár olyan erősen is, hogy könnyen hallucinációi lesznek. Hipnózist követően az érintett emlékszik mindenre, ami történt, amnézia, emlékezetkiesés csak nagyon ritkán fordul elő. Egészségünkre egy-egy kezelés egyáltalán nem jelent veszélyt, bár alacsony vérnyomásúaknál keringési problémák adódhatnak. Ilyen esetben a lábak felpolcolása sokat segít.

Attól nem kell tartani, hogy valaki transzban marad. Amikor a terapeuta elhagyja a helyiséget, az enyhe transzban levő páciensek azonnal kinyitják a szemüket, s a mélyebb transzból is mintegy 17 perc múlva felébred mindenki. A hipnózis gyakran jobb a hagyományos orvoslásnál . Például a gyakori fejfájás pszichénk egy figyelmeztető jelzése. Tabletták segítségével ez kétségkívül kikapcsolható. Hipnózisban azonban érezzük, hogy a fájdalom akkor közelít, ha egy megoldatlan problémával állunk szemben. Transzban képesek vagyunk ezzel újra megbirkózni. Vagyis fájdalmunk a kezünkben van, kordában tudjuk tartani , mégpedig anélkül, hogy gyógyszerekkel terhelnénk szervezetünket!

Melyiket válasszam?

Ha terapeutát választunk, ügyeljünk arra, hogy orvosunk a klinikai hipnózisban bizonyíthatóan képzett legyen! Aki úgy érzi, számára a kiválasztott terapeuta nem szimpatikus, keressen mást! Bizalom nélkül ugyanis semmilyen terápia sem működik.

B. E.

|
2005-01-02 19:16:45
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop