A pszichoterápiák típusairól

A pszichoterápiás gyógymódok - melynek során lelki problémák lelki módszerekkel történő gyógyítása valósul meg - alapvetően két nagy csoportra oszthatók. Az első csoportba az úgynevezett feltáró terápiák tartoznak.


A pszichoterápiák fajtáiról

A klasszikusnak mondható kétszemélyes (orvos és páciense) helyzeten túlmenően a pszichoterápiáknak csoportformái is vannak.


Autogén tréning a gyakorlatban

A Schultz-féle autogén tréning az 1920-as években alakult ki, a hipnózis technikájára épül. A módszer lényege, hogy éber állapotban hozzák létre a "gyógyító alvás" bevezető szakaszainak élményeit, így tulajdonképpen önálló gyakorlással elérhető a koncentrált önlazítás, ami az izomellazulásra és a testi melegérzetre épít. .


A pszichoterápiákról

A pszichoterápia kifejezés lelki problémák lelki módszerrel történő kezelését jelenti.


A pszichiátriai osztály szerkezeti felépítése

Akik még nem jártak a kórház pszichiátriai osztályán, azokban is él valamiféle elképzelés arról, miként is nézhet ki egy pszichiátriai részleg.


Autogén tréning

Ha beteg elmegy orvoshoz, megtörténik a kivizsgálás, gyógyszert kap, amitől egyrészről enyhülnek tünetei, másfelől gyógyulnak a szervezet azon elváltozásai, amelyek a betegséget okozzák. Lelki betegségek esetében a gyógyulás nem ilyen egyszerű.


Pszichés betegség felbukkanása a családban

Akár testi, akár lelki betegség tünetei bukkannak fel valamely hozzátartozónál, a családtagok mindenképpen reagálnak rá. Ez a reagálás azonban a legkülönfélébb lehet. A testi betegségek tünetei gyakorta ijesztőek, azonban mindenkor megfoghatóak, fizikailag is érezhetőek. Ezen túlmenően pedig a testi betegségekről általánosságban több ismerettel is rendelkeznek az emberek. Lelki panaszok esetében közel sem ilyen nyilvánvaló, miről is lehet szó. Szerencsére az egészségügyi felvilágosító munka az utóbbi években jelentős ismeretekkel bővítette a lakosság széles rétegeit, és a lelki zavarok mára már nem teljes homályba burkoltak.


Értelmi fogyatékos felnőttek

Történetmesélő öregjeink gyermek- és ifjúkori élményeibe gyakran épülnek be furcsa figurák - nyilván értelmi fogyatékosok, elmebetegek -, akik ott, azzal a közösséggel együtt tudtak élni.


A pszichés zavarok gyógykezelése

Nemcsak maguk a testi, illetve lelki betegségek járnak fájdalommal, kellemetlenségekkel, korlátozásokkal, de maga a gyógyuláshoz vezető út sem könnyű.


Magatartáskutatás és pszichiátria

Érdekes módon a pszichés tünetek vonatkozásában felvethető egy szokatlan kérdés. Mégpedig: van-e valamely célszerűség, ésszerűség e tünetek mögött? Mit jeleznek, mire utalnak ezek a panaszok?


| | 3 |
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop