Elmebetegség és társadalom

Az utóbbi évtizedek mozgalmát, mely az elmebetegek az intézetek falai közül való kiszabadítását tűzte ki célul, a hatékony antipszichotikus gyógyszerek kifejlesztése tette lehetővé. Az intézeti kezelésre kisebb hangsúlyt fektető mozgalom a beteget inkább mint a családok és közösségek tagját kezeli.


A pszichoterápiák fajtáiról

A klasszikusnak mondható kétszemélyes (orvos és páciense) helyzeten túlmenően a pszichoterápiáknak csoportformái is vannak.


A pszichoterápiákról

A pszichoterápia kifejezés lelki problémák lelki módszerrel történő kezelését jelenti.


A gyógyszeres kezelés és a pszichoterápia

Az orvoshoz forduló betegek számára természetes, hogy betegségükre, panaszaikra háziorvosuk, belgyógyászuk valamilyen gyógyszer hosszabb-rövidebb ideig szükséges szedését írja elő.


Nem hat a tévképzetekre felírt gyógyszer, ha kevés az agytekervény

Az agykéreg tekervényeinek képe előre jelezheti az orvosoknak, hogy hatásosak lesznek-e a hallucinációk ellen felírt gyógyszerek - számolt be róla egy brit tanulmány.


Moszkva visszatérne a szovjet "pszichiátriai kezelésekhez"

Orosz pszichiáterek arra kérik a dumát (alsóház), hogy léptesse hatályba azt a szovjet korszakból származó és a pszichiátriai kezelésekre vonatkozó törvényt, amelynek alapján meghatározatlan ideig lehetett őrizetben tartani és "kezelni" olyan embereket, akiknek egyetlen "tünete" a szovjet vezetés és politika elutasítása volt - írta a Kelet-Európával foglalkozó amerikai Jamestown alapítvány Eurasia Daily Monitor című internetes kiadványa.


Kulcs az élethez - Modell értékű program

Azt már régóta tudták az értelmi fogyatékosokkal foglalkozó szakemberek, hogy a hagyományosan, hosszú idő óta működő intézményrendszer nem igazán ideális és megfelelő valamennyi fogyatékkal élő gondozott számára. "Az 1700-as években épült, régi kastélyépületek adnak otthont többnyire gondozottainknak - mondja Kovács Melinda, az Értelmi Fogyatékossággal élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) ügyvezetője. - Ezek az otthonok általában távol vannak a lakott településektől, a családtól, a szükséges infrastruktúra is elavult, és az elszigeteltség semmiképpen nem hasznos az ezekben élőknek."


Az önsegítő csoportok terápiás haszna

Sokan hallottak már az Anonim Alkoholistákról és más önsegítő csoportokról, de kevesen tudják, mi is folyik valójában ezeken a gyűléseken.


A művészet erejével - Pszichiátriai betegek gyógyítása

A Budapest Art Brut Galéria célja, hogy a pszichiátriai betegséggel élők alkotásainak bemutatásával csökkentse a betegekkel kapcsolatos előítéleteket. A kezdeményezés részeként a Galériában folyamatosan megújuló kiállítások kerülnek megrendezésre.


Ha a doktor mi vagyunk... - Így működik a hipnózis

Süt a nap, csörgedezik a hegyi patak. Fejünk mohapárnán pihen, kényelmesen kinyújtózunk, a kék égre mosolygunk, ahol éppen egy repülőgép úszik... Hirtelen megváltozik a kép: egy hangra figyelünk fel, kinyitjuk a szemünket, és megpillantjuk a fogorvosunkat, aki egy frissen kihúzott fogat tart a kezében... A fog a miénk, mégsem érzünk semmi fájdalmat!


1 | | |

Web Design & Development Prowebshop