Az autizmus előrejelzésére dolgoztak ki genetikai tesztet ausztrál kutatók

Az autizmus előrejelzésére szolgáló tesztet dolgoztak ki ausztrál kutatók, a már csecsemőkorban alkalmazható vizsgálat lehetővé teszi az állapot korai diagnózisát és a minél előbbi beavatkozást.

autizmus, előrejelzés, teszt | MTI Hírek 2012 ;9
A Molecular Psychiatry című szakfolyóiratban közzétett tanulmányban 3 ezer autizmussal élő páciensre vonatkozó, az Egyesült Államokból származó adatot használtak fel a Melbourne-i Egyetem munkatársai.

Az autizmus spektrum jellegű zavar, átlagosan körülbelül minden 150. gyereket érinti, tünetei a társasági kapcsolatok enyhe zavarától a súlyos kommunikációs problémákig vezetnek.

Stan Skafidas kutatásvezető és csoportja 146 génben 237 genetikai markert azonosított, amelyek kapcsolatba hozhatók az állapot megjelenésével. Ezek a markerek vagy hozzájárulnak az autizmus felbukkanásához, vagy védik az érintett személyt attól, hogy kifejlődjön a zavar. A kutatók úgy vélik, hogy a markerek együttes mérésével megítélhető, hogy mekkora a kockázata az autizmus kialakulásának.

A genetikai teszt kockázati markerei emelik a pontszámot, míg a védő hatású markerek jelenléte csökkenti azt. Minél nagyobb összpontszám adódik valakinél, annál nagyobb a kockázata az autizmus megjelenésének.

"A teszt az állapot korai detektálására szolgálhat csecsemőknél és kisgyerekeknél, és segíti a korai beavatkozást azoknál, akiket diagnosztizál" - írta Skadifas a közleményében.

Az eddigi vizsgálatokban európai emberek leszármazottainál próbálták ki a tesztet, amely ebben az etnikai csoportban több mint
70 százalékos pontosságúnak bizonyult. A kutatók a továbbiakban más népcsoportoknál is tanulmányozzák a teszt hatékonyságát.
| autizmus, előrejelzés, teszt
2012-09-12 22:00:12

Web Design & Development Prowebshop