Autizmussal élő embereknek indított segítő programot az Emmi

Az autizmussal élő emberek életminőségét javító programot indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az Új Széchenyi Terv keretében; a mintegy 800 millió forintos projekt segítségével csaknem 80 ezer érintett és hozzátartozóik mindennapjait lehet könnyebbé tenni - jelentette be a tárca család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkára pénteken Budapesten.

Fülöp Attila közölte, az ellátórendszer teljes körű fejlesztése során egyebek mellett képzéseket indítanak, szakmai koordinációt biztosító központot állítanak fel, és egy olyan adatbázist, "tudásközpontot" is létrehoznak, amely információt ad majd a szolgáltatásokról, az autizmussal élőkről és a szakemberekről.

Az a cél, hogy a projekttel valós, gyakorlati segítséget tudjanak nyújtani az autizmussal élőknek, a családjuknak és a velük foglalkozó szakembereknek - tette hozzá.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a fogyatékossággal élő emberek között az autizmussal élők azok, akik talán a legnehezebb élethelyzetben vannak, ezért nekik van szükségük a legtöbb segítségre, ezek között az intézményekre, szolgáltatásokra.

A napokban zárul az az 1,2 milliárd forint keretösszegű pályázat, amellyel a megváltozott munkaképességű emberek, köztük is kiemelten az autisták foglalkoztatását akarják elősegíteni - mondta. Jelezte azt is, hogy a kormányzat további 100 millió forintot fordított pályázati úton az autizmussal élők otthonainak a fenntartására.

A helyettes államtitkár bejelentette: szeptember 25-28. között Budapesten rendezik meg az Autism Europe Kongresszust, amelyen az autizmust kutató szakemberek és az érintett családtagok háromévente összegzik a területen elért tapasztalataikat, eredményeiket.

A tárca tájékoztatója szerint a világ minden tájáról – 29 országból - érkező szakemberek bemutatják majd a legújabb fejlesztési eredményeket, a vitatott témákat és a szakmai segítség tekintetében is irányt mutatnak.

Közölték, az autizmus a becslések szerint a világon 67 millió, hazánkban pedig csaknem 100 ezer embert érint. A kongresszusnak a szakmai eszmecserén felül a társadalom figyelmének felkeltése is célja.

A kongresszus magyar szervezője az Autisták Országos Szövetsége, amely már huszonöt éve küzd az autista emberek helyzetének javításáért, az autizmus megismertetéséért.

| szociálpolitika, egészségpolitika, autizmus
2013-09-13 17:20:05
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop