Hírességek egészítették ki egy autista művész alkotásait

Angela Merkel német kancellár, Udo Lindenberg német zenész, Ben Kingsley angol színész és számos más híresség egészítette ki a német autista művész, Gee Vero félig elkészített portréit. A képeket csütörtöktől kiállításon mutatják be Berlinben.

autizmus, bulvár, művészet | MTI Hírek11
Gee Vero négy éve küldözgeti félkész portréit a hírességeknek azzal a kéréssel, hogy egészítsék ki rajzait. A több mint száz összegyűlt képből negyven tekinthető meg csütörtöktől a berlini Kleisthausban, a fogyatékkal élők képviseletének székhelyén.

Angela Merkel csak aláírásával látta el az üres oldalt, Udo Lindenberg a győzelem jelét mutató figurát rajzolt, Ben Kingsley pedig kiegészítette az arcot és fémkeretes szemüveggel, bajusszal látta el.

"A portrék egy autista művész felhívásai, céljuk a társadalmunkban élő emberek közötti tisztelet, összetartozás és egyenlőség előmozdítása" - mondta el Verena Bentele, a fogyatékkal élők ügyeivel foglalkozó megbízott.

+++ im kapcs rovat baci, terhesnapló

Koraszülést is okozhatnak a placentában élő baktériumok

Houston, 2014. május 22., csütörtök (MTI/APA/dpa) - Baktériumok élnek a magzatot tápláló méhlepényben, és lehetséges, hogy ezeknek mikrobáknak hatásuk van a koraszülésre - állapította meg egy amerikai kutatás.

A várandós nő méhlepénye nem olyan steril, mint eddig vélték: kicsi, de sokszínű baktériumcsoport él benne, mely a kutatókat leginkább a szájüregben lévő mikrobák összetételére emlékezteti - olvasható a Science Translational Medicine című szaklapban.

A tudósok összefüggést találtak a koraszülés és a méhlepény baktériumai között is. A várandósság alatti fertőzések - köztük a húgyúti fertőzés - és a koraszülés közötti kapcsolat régóta ismeretes. Az amerikai kutatók most ennek az összefüggésnek a hátterében álló folyamatok részleteit vizsgálták meg.

A placenta a terhesség elején jön létre, és a köldökzsinóron keresztül táplálékkal és oxigénnel látja el a növekvő embriót. Ezen kívül természetes korlátot képez az anyai és a magzati vérkeringés között, és megakadályozza, hogy bizonyos káros anyagok és kórokozók az anya szervezetéből átkerüljenek a magzatba.

A méhlepély mégsem szűr ki minden káros anyagot az anyai vérből, a baktériumok egy részét sem - állapította meg a vizsgálat. A houstoni Baylor Orvosi Egyetem és a Texasi Gyermekkórház Kjersti Aagaard vezette kutatócsoportja összesen 320 placentát vizsgált meg, mind szülés után kerültek hozzájuk.

Géntechnikai eljárásokkal azonosították a méhlepényből származó baktériumtörzseket. Ezután összehasonlították azokat a test más részeinek baktérium-összetételével. Az emberen és az emberben élő baktériumokat az elmúlt években az emberi mikroorganizmusok projekt (Human Microbiom Project) keretében térképezték fel.

A placenta baktériumai minden anyánál különböztek, számuk általában csekély volt. A legtöbb nőnél megtalálták az E.coli bélbaktériumot. A mikrobák többsége ártalmatlan volt, az emberen általában megtalálható baktériumok közé tartoztak.

A baktériumok összetétele a szájüregéhez állt legközelebb, azon belül is a nyelven, a mandulákon és a fogkőben lévő törzsekhez hasonlított. Valószínű, hogy a terhesség korai szakaszában kerülhettek az anya véréből a méhlepénybe.

A tanulmány ezzel arra is új adatokat talált, hogy mikor kezdenek betelepülni a baktériumok a gyermek szervezetébe: már az anyaméhben, a méhlepényen keresztül.

A koraszülöttek édesanyjánál bizonyos kórokozókból több volt, másokból kevesebb. A baktériumok koraszülésre gyakorolt hatását a kutatók most újabb vizsgálattal akarják pontosabban megismerni.

| autizmus, bulvár, művészet
2014-05-22 23:13:29

Web Design & Development Prowebshop