Autizmus és az antidepresszánsok

Jelentős mértékben, 87 százalékkal nő az autizmus kockázata a magzatnál, ha az anya a terhesség alatt antidepresszánst szed.

autizmus, antidepresszáns, terhesség alatti antidepresszáns, magzat | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A terhes nők 6-10 százaléka írat fel magának ilyen gyógyszert a várandósság ideje alatti depresszió kezelésére. A szerzők csaknem százötvenezer anya adatait vizsgálták Québec államban a fogantatástól a gyerekek tíz éves koráig. Eredményeiket az Amerikai Gyermekgyógyászati Szövetség lapjában tették közzé (Journal of American Medical Association, Pediatrics).

Az autizmust kiváltó okok többsége továbbra is ismeretlen, de a környezeti hatások és a genetikai adottságok kockázati tényezők lehetnek, írják.

Az antidepresszánsok, különösen a második és harmadik trimeszterben szedett, a szerotonin szintet szabályozó gyógyszerek szedése megkétszerezik az autizmus kialakulásának kockázatát a születendő gyermekeknél. A genetikai adottságok, ha a családban korábban előfordult autizmus, az anya kora, maga a depresszió és a szegénység egyaránt kockázati tényező.

A vizsgált mintában egyébként összesen 1054 olyan gyereket találtak, akiknél tíz éves koruk előtt, átlagosan négy és fél éves korban autizmust állapítottak meg. 1966-ban tízezer gyermekből négynél diagnosztizáltak autizmust, mára viszont ez az arány 1százalékra emelkedett, bár ez részben a hatékonyabb diagnosztikai módszereknek is betudható.

A szerotonin szintre ható antidepresszánsokat széles körben alkalmazzák, ezért nagyon fontos minél többet tudni ezeknek a gyógyszereknek a mellékhatásairól.

| autizmus, antidepresszáns, terhesség alatti antidepresszáns, magzat
2015-12-14 23:17:00
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop