Hirdetés

A feldolgozott élelmiszer és az autizmus

A feldolgozott élelmiszerek fogyasztása lehet az oka annak, hogy növekszik az autizmus gyakorisága – vélik a Közép-Florida Egyetem (UCF) orvostudományi karának kutatói

autizmus, feldolgozott élelmiszer |

InforMed Hírek16   InforMed | Glanz, J.


A Scientific Report című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban az UCF kutatói közlik azt a felfedezésüket, hogy a polifoszforsav, amelyet a feldolgozott élelmiszerek tartósító anyaga és akadályozza a sajt és a kenyér penészesedését, csökkenti a magzat agyában az idegsejtek fejlődését.

A kutatók azt akarták kideríteni, hogy miért vannak gyakran gyomor bélpanaszai az autista gyerekeknek, van-e kapcsolat a belek és az agy között, és elkezdték vizsgálni, hogy a bélbaktériumok különböznek-e az autista és nem autista emberek esetében.

Korábbi tanulmányok kimutatták a magas PPA szintet autista gyerekek székletmintáiban és azt, hogy mikrobiomjuk más, mint a nem-autistáknak.

Laboratóriumban idegsejteket magas foszforsavszintnek kitéve a kutatók azt találták, hogy megváltoztatja az agy sejtei közötti egyensúlyt azzal, hogy csökkenti az idegsejtek számát és túltermeli a gliasejteket. A gliasejtek segítik az idegsejtek fejlődését és védelmét, de ha túl sok van belőlük, az megzavarja az idegsejtek közötti kapcsolatot. Gyulladást is okozhatnak, amelyet autista gyerekek agyában már észleltek.

A kevesebb idegsejt és a sérült pályák együtt meggátolja a kommunikációt, és olyan magatartásformákhoz vezet, amelyek autista gyerekekre jellemzők.

Korábbi kutatások felvetették, hogy összefüggés lehet az autizmus és környezeti, valamint genetikai tényezők között. A mostani tanulmány az első, amely felfedezett molekuláris kapcsolatot a PPA megemelkedett szintje, a gliasejtek túlterjedése, a megzavart idegpályák és az autizmus között.

A PPA természetes módon is jelen van a belekben. Az anya mikrobiomja megváltozik a terhesség idején, ami növelheti a savszintet, de a PPA-t tartalmazó feldolgozott élelmiszer fogyasztása tovább növelheti a savszintet, ami aztán átterjed a magzatra is.

A szakemberek közölték, hogy több kutatásra van szükség a klinikai következmények levonásához, következő tanulmányukban egérkísérletekben akarják igazolni feltevésüket.

Az autizmus szociális, kommunikációs kognitív készségek fejlődési zavara, amely az egész életen át tartó fogyatékos állapotot eredményezhet. Minden 59 gyerekből egy autista, előfordulása fiúknál 4-5-ször gyakoribb, mint lányoknál. Nincs rá gyógymód, de a kutatók azt remélik, hogy felfedezéseik előmozdíthatják azokat a kutatásokat, amelyek a rendellenesség megelőzésére irányulnak.



autizmus, feldolgozott élelmiszer

2019-06-27 10:48:39

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop