Az autizmus világnapja

A közelmúltban tartották az autizmus világnapját. Az amerikai egészségvédelmi hivatal, a CDC is előterjesztette a témával kapcsolatos eredményeket és feladatokat.

autizmus | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
A CDC több fronton is dolgozik az autizmussal kapcsolatban. Jelenleg folyik a potenciális okok és kockázati tényezők feltárását célul kitűző legnagyobb vizsgálat.

A SEED-vizsgálat a genetikai, környezeti, valamint a hormonális tényezőket elemzi, és foglalkozik a higanyexpozícióval is. A kutatás menetének megtervezésében együttműködnek a kormányhivatalok, a magánszervezetek és a szülői csoportok.

Tekintve, hogy igen fontos a betegség korai felismerése és az intervenció, a CDC „Ismerjük meg az autizmus jeleit, és cselekedjünk mielőbb” elnevezésű kampánnyal segíti a szülőket, az egészségügyi dolgozókat és a nevelőket az autizmus korai figyelmeztető jeleinek felismerésében.

A NIH, az országos egészségi intézet, az FDA és más szervezetek mindent megtesznek, hogy az ígéretes kezelések számára kellő tudományos alapot biztosítsanak.

Egy kérdés továbbra is a figyelem középpontjában áll, nevezetesen, hogy az oltások játszanak-e valamilyen szerepet az autizmus kialakulásában. Amikor felmerült a gyanú a kanyaró-mumpsz-rubeola elleni oltással és az oltóanyag thimerosal-tartalmával kapcsolatosan, a vezető tudósok igen jó minőségű és széles körű vizsgálatokat folytattak, és nem találtak kapcsolatot a fentiek és az autizmus között

Újabban sok szülő vonja kétségbe az oltások időzítését és számát. A legtöbb védőoltást igen fiatal korban adják be, mert ez az az életkor, amikor a gyermekek a legfogékonyabbak a fertőző betegségekre, és külön védelemre van szükségük.

Bár lehet, hogy egyesek szerint ez a megközelítés túl merev, az oltások ajánlott menetrendje rugalmas, figyelembe veszik, ha egy gyermek számára nem ajánlatos, hogy oltást kapjon, és azt is, ha az oltást el kell halasztani.

Az első két életévben beadott oltások napjainkban 16 féle betegségtől védhetik meg a gyermekeket, 33 ezer halálesetet és 14 millió megbetegedést lehet évente megakadályozni.

Sokan teszik fel a kérdést, miért tartalmaznak a vakcinák bizonyos összetevőket. Egyesek ezek közül, mint az alumínium, az oltóanyag hatásfokát növelik, mások, például a tartósítók megakadályozzák a veszélyes kórokozók elszaporodását.

A továbbiakban is támogatni kell az autizmus okait és kezelést alátámasztó tudományos kutatást, és elérhetővé kell tenni valamennyi gyermek számára a betegség korai felismerését és kezelését. Mindenekfelett azonban tudatosítani kell a társadalomban, hogy az autisták és családtagjaik támogatást igényelnek, hogy a lehető legegészségesebb és legteljesebb életet élhessék.

| autizmus
2008-04-06 21:33:32
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop