Hirdetés

Deviancia

A fogalom alatt a normál átlagtól eltérő magatartásmintákat értjük. Beilleszkedési zavarokat, amelyek adott közösség beilleszkedési normáival nem egyeztethetők össze.

deviancia, magatartászavar |

Gyógy-ír   Kisalföld | Belényessy, I.

A deviáns vagy lázad, vagy csupán figyelmen kívül hagyja életközege elvárásait. Más esetekben szorong a megfelelés miatt, ezért viselkedik lehetetlenül. A deviancia a szociálpszichológia széles ívű gyűjtőfogalma, magában foglalja a kriminális cselekedetektől az elmebetegségekig a személyiségszerkezet összes másságát.

A pontosabb értelmezés végett szűkítsük az életkort az iskoláskorra, a társadalmi közeget a családra és az iskolára. Vizsgáljuk meg ezen a keresztmetszeten belül a deviáns megnyilvánulások milyenségét.

A legsúlyosabb kategória a lázadás. Az iskoláskorú gyermek lázadásainak nyílt és burkolt formái vannak. A nyílt formák a szóbeli közlés és a viselkedés alapján egyértelműek. A gyermek megfogalmazza elégedetlenségét, viselkedése ennek megfelelő. A burkolt lázadás sajátos tünetekkel jár. Lopással, iskolakerüléssel, csavargással. Ahol lop, ahonnan elcsavarog, ott büntet. A családtól történő lopás hátterében a szülő burkolt megbüntetése van, ha az iskolában, társaitól lop, általában a közösséget akarja büntetni. Ezzel analóg a csavargás is.

A család és az iskola rendjének figyelmen kívül hagyása sok bosszúságot jelent szülőnek, pedagógusnak. Az állandósult magatartászavart általában teljesítményzavar is kíséri. A gyermek beburkolja magát a közönyösség álarcába. A kudarcok nem szomorítják el, az esetleges sikerek nem okoznak örömet.

Deviáns magatartást mutatnak a szorongó gyermekek is. Szorongásuk vagy túlmozgásos viselkedésben, vagy erős gátoltságban vezetődik le. A túlmozgásos (hipermobil) gyermeket rendbontónak, rossznak tartják. Viselkedése gátolja tanulmányi teljesítményét. Figyelme szórt, nehezen követi az iskolai tanóra rendjét és tananyagát. A gátolt gyermek visszahúzódik, csendben szorong. Tanárai, néha még szülei is túl jó magaviseletűnek tartják. Gátoltsága, visszahúzódása mögött bizonytalanság és kisebbségi érzések vannak.

Nem véletlenül választottam a gyermekkori magatartászavarokat a devianciák bemutatásához. Ezek a magatartászavarok alapjai lesznek a későbbi beteges személyiségfejlődésnek, ha gyermekkorban a környezet nem helyez megfelelő hangsúlyt korrekciójukra. Belőlük válnak a fejlődésükben megrekedt borderline személyiségek vagy diszharmonikusan szocializálódott pszichopaták.

Mindkét kórkép olyan egyenetlen életvezetést von maga után, amivel szemben a mikroközösség (a család) tehetetlen, a makrotársadalom intoleráns. Agresszivitás, szenvedélyfüggőség, kriminalitás. A gátoltakból krónikusan szorongók, életüket - betegszerepbe kényszerülve - végigszenvedők válnak.

A szociálpszichológia kutatásai értelmében a deviáns magatartást tanúsító gyeremekek két széles társadalmi rétegből kerülnek ki.

Egyik réteg a hátrányos helyzetűeké. Azoké, akik szegényebbek az átlagnál, szüleik iskolázatlanok vagy értelmi fogyatékosok, esetleg valamilyen krónikus betegségben szenvednek.

A másik réteg az ún. veszélyeztetett helyzetűeké. Azoké az érzelmileg sérült, biztonságot veszített gyermekeké, akiket szüleik valamilyen ok miatt elhanyagolnak. Az elhanyagolás oka lehet túlterhelés, laza életvezetés, széthullott vagy funkcióját nem betöltő család. A deviáns magatartás korrekciója minden esetben aprólékos feltárást igényel a gyermek környezetében, a terápia sikere érdekében együttműködést a családdal és az iskolával.

deviancia, magatartászavar

2007-12-13 11:54:57

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop