Egy tanulmány szerint a CIA-ügynökök leplezik le a legbiztosabban a hazugokat

A CIA-ügynökök nagyobb valószínűséggel állapítják meg, ha valaki hazudik, mint a pszichológusok vagy egy szövetségi bíró. De még a leggyakorlottabb hazugságvizsgálót is megtéveszthet egy gyakorlott csaló.

| InforMed Hírek19   InforMed | Sándor, K.

A Psychological Science című folyóiratban a San Franciscó-i University of California pszichológusai azt a képességet mérték, amellyel megkülönböztethető a hazugság az igazmondástól, olyan személyek részvételével, akiknek szakmájuk a hazugság leleplezése.

A 627 résztvevő között volt seriff, bíró, rendőr, hírszerző tiszt és pszichológus. A résztvevők videókazettán figyeltek meg 10 személyt, 18-28 év közötti férfiakat, akik vagy hazudtak, vagy az igazat mondták vitás társadalmi kérdésekről vallott mély meggyőződésükről. A résztvevőknek ezután 10 másodperc állt rendelkezésükre, hogy megállapítsák, kinek a véleménye volt igaz, és kié hazugság.

A kutatók azt állapították meg, hogy a CIA-ügynökök 73 százalékban helyes választ adtak, összevetve a klinikai pszichológusok 65 százalékával és szövetségi bírók 62 százalékával és a törvény-végrehajtási tisztek 51 százalékával, akiknek nincs különösebb gyakorlatuk a hazugságvizsgálatban.

Az eredmények azt tükrözik, hogy csak a különleges képzést kapott és tapasztalt szakemberek tudták pontosan megállapítani, mikor hazudik valaki.

"Csupán az arckifejezés és a testbeszéd megítélése valószínűleg soha nem lesz elegendő a hazugság leleplezéséhez, és megfelelő érv a tárgyalóteremben" - mondják a kutatók. "Képzés és motiváció híján a legtöbben meglehetősen rosszul teljesítenek."

Ám "a természetesen hazudókat", akik magabiztosan, szemrebbenés nélkül állítanak valótlant, szinte nem lehet tetten érni, mert képesek utánozni az igazmondók mimikáját.

Annak a felismerése, hogy valaki hazudik-e vagy sem, nemcsak a bűnös és az ártatlan megállapításában játszik szerepet, hanem mert segítséget nyújt a pszichiátereknek az öngyilkossági szándék felismerésében is..

| hazugság
2021-10-05 11:19:07
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop