Hirdetés

Tanulmány a hazugság pszichológiájáról

Minden tizedik ember, amikor hazudik, meggyőzi magát, hogy az igazat mondja, ami azért aggasztó, mert eszerint egyesek képesek immunissá válni a hazugságvizsgáló gépekkel szemben.

hazugság |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Norton, C.

A University of Washington szakértője, dr. Danielle Polage ez irányú tanulmányában 140-en vettek részt. Ebből kiderült, hogy a jó képzelőtehetségű emberek képesek elhitetni magukkal, hogy amit hazudnak, az igazság.

Az American Psychological Society éves denveri konferenciáján ismertetett tanulmány szerint az emberek többsége úgy hazudik, hogy tudatában van annak, amit mond, az nem igaz. Ugyanakkor 10 százalék egészen elhiszi, hogy a meg nem történt dolgok valóban úgy alakultak, ahogyan ők elmondják.

"A hazugság a képzelődés egyik formája, amelyben valaki alternatív valóságot fest magának" - mondta dr. Polage. "Egyesek számára a hazugság emlékezésük szerves részévé válik, ezért nem érzik úgy, hogy hazudnak."

Akik egy dologban rendszeresen hazudnak, és utána olyan tényekkel szembesülnek, amelyek bizonyítják, hogy nem mondanak igazat, ezt nem képesek feldolgozni, olyan erősen hisznek a saját igazukban. Nem árulják el őket a másoknál gyanús arcmozgások, testmozgások, de még a műszerrel mért adatok sem.

A résztvevőknek az életvitelükről kellett kérdőíveket kitölteniük. Olyan kérdések is szerepeltek, hogy tévedtek-e már el nyilvános helyen, közelítette-e meg őket furcsa idegen a parkban vagy alkalmaztak-e velük szemben erőszakot tízéves koruk előtt.

Egy héttel később arra kérték őket, hogy írjanak egy olyan sztorit, amelynek alapján "igent" mondhattak volna egy olyan kérdésre, amelyre "nemmel" válaszoltak. Két héttel ezután elmondták történeteiket egy kutatónak, aki további részletek felől érdeklődött. Ezután egy, illetve öt héttel megismételték a kérdőíveket.

A válaszadók 55 százaléka jobban bízott eredeti igaz válaszában, 28 százalékuk ugyanazt állította, 25 százalékot azonban meggyőzött a saját hazugsága. 10 százalék végig kitartott hamis története mellett.

"Az idő sem változtatta meg a kialakult véleményeket. Minden vizsgálatban tízből egy ember váltig állította, hogy kitalációja a színtiszta igazság" - mondta dr. Polage.

Megjelent: The Independent, London

hazugság

2002-08-01 00:04:06

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop