Főoldal » Betegségek » Pszichés problémák, elmebetegségek » Pszichoszomatikus betegségek »

Nehéz diagnózis

Ha aggódik, hogy téves a diagnózis, feltehet néhány kérdést, hogy eloszlassa a félreértést, és megnyugodjon.


A depresszió testi tünetei

A legtöbben ismerjük a depresszió érzelmi tüneteit, de arról már kevesebbet tudunk, hogy ezt a betegséget számos testi panasz is kísérheti.


Beteget jelentenek a stressz miatt a fiatalok

Egy brit kutatás szerint a fiatal munkavállalókra sokkal jellemzőbb, hogy beteget jelentenek a stressz miatt, mint idősebb társaikra. A fiatalok körében több az elvárás, de a tüneteket is jobban felismerik.


A placebo valóban csillapítja a fájdalmat

Német kutatók MRI-felvétellel bizonyították, hogy a placebo-hatás nem csupán pszichés, mint eddig gondolták, hanem fizikailag is követhető. Placebo-hatásról akkor beszélünk, ha valaki az állapotát nem befolyásoló inaktív hatóanyagra vagy ál-kezelésre reagál, a páciens azt hiszi, valódi segítséget kap.


A rejtélyes fájdalom az agyban keletkezik

Bizonyos megmagyarázhatatlan, rejtélyes fájdalmak, mint például némely derékfájás inkább az agyban keletkezik, olvasható egy tanulmányban, mely a NeuroImage című orvosi folyóiratban jelent meg. Az orvosok hagyományos vizsgálatokkal sok esetben nem tudják a fájdalom okát kideriteni.


A pszichoimmunológiáról

A pszichoszomatika egyik alapelve, hogy amennyiben a testi (szomatikus) betegségek képesek pszichés problémákat kiváltani, úgy ez visszafelé is igaz: tehát a betegségek is visszavezethetők lelki okokra.
Innentől már az orvos feladata eldönteni, mi volt előbb, a tyúk, avagy a tojás, azaz a testi betegség vezetett a lelki betegséghez, vagy éppenséggel fordítva.


Pszichoonkológia

A rák jelképes betegség: egy határokat nem ismerő, burjánzó, elfajult szövet, mely létrejöttével nem csak a gazdaszervezet, de saját halálát is okozza.
A napjainkra egyre súlyosabb gondokat okozó különböző civilizációs ártalmak: a környezet rákkeltő anyagokkal való szennyezése, a társadalmi és családi kapcsolatok széthullása, az elidegenedettség, társtalanság, a szociális támogatottság hiányából fakadó immunvédekezés gyengülése, mind-mind a daganatos betegségek kialakulásának kedvez, a már közismert, örökletes, biológiai pl. vírusok és egyéb rákot okozó tényezőkön kívül.
Számos kutatás azonban azt bizonyítja, hogy a viselkedés befolyásolhatja a szervezet tumorellenes védekezését.


Tünet konverzió

Azt a mechanizmust, amely a szociális és érzelmi igénybevételt testi betegség formájában jeleníti meg, konverziónak nevezzük. A konverzióval a beteg pszichés konfliktusait testi tünetekké alakítja át.


Lélek és test kölcsönhatása

A szociális és pszichológiai terhelés számos betegség lefolyásának kiváltója vagy súlyosbítója lehet, példaként említhetjük a cukorbetegséget (diabétesz mellitusz), a szisztémás autoimmun betegséget (lupusz eritematózus), a leukémiát vagy a szklerózis multiplexet is.


Pszichoszomatikus betegségek

A test és a lélek harmóniáját már az ókori kultúrában felismerték. A későbbi korok kultúráján is végigvonul ez a fajta gondolkozás, nem egy esetben aránytévesztéssel, a test vagy a lélek elsődlegességének hangsúlyozásával.


Minden tizedik dolgozó volt már depresszió miatt távol munkájától

Minden tizedik dolgozó volt már depresszió miatt távol munkájától - állapították meg hét európai országban készült felmérésükben az ...


Énekelni tud, beszélni alig

Énekelni kiválóan tud, beszélni viszont alig egy 41 éves brit nő igen ritka betegsége okán.


A visszautasítás valódi fájdalmat okoz

Az agy fizikai fájdalomra reagáló területei átfedésben vannak azokkal, melyek a társas visszautasításra válaszolnak - állapították meg sz...


A fájdalmat is beképzelhetjük magunknak

A fájdalom is eldőlhet a fejben - derítették ki német kutatók. Egy ideje ismert, hogy a pozitív gondolatok gyorsíthatják a felépülést, de ...


Dalai láma: a harag és a félelem károsítja az egészséget

A harag, a gyűlölet és a félelem olyan emberi érzelmek, amelyek fizikailag felemésztik a szervezetet, betegséget okozhatnak - mondta a XIV. dal...


hirdetés