Kézizzadás, stressz

stressz, gyógyszer, kézizzadás | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Kedves Doktornő!

23 éves nő vagyok, és a problémám amióta az eszemet tudom, fennáll. Amióta dolgozom meg gyakoribb az előfordulása. Bizonyos stressz-helyzetben igen aktív szimpatikus idegrendszeri tünetek jelentkeznek. A gond az, hogy túl erősek. Pl: gyerekként a pedagógusok nagyon szorgalmazták a körjátékokat, ami természetesen kézfogással járt. Miután tudom, hogy izzadékony tenyeret nem kellemes fogni, begörcsöltem, erre jobban izzadt a tenyerem és még élesebb gyerekpillantásokat kaptam. Nem is szeretem a körjátékot. A suliban csak vizsgák alkalmával került előtérbe "kellemes" hasmenéssel fokozva. Egyébként csak koncentrálásnál jött elő a tenyérizzadás, szabályosan csorgott a víz a kezemből(ről).

 Mostani munkahelyemen viszont zavaróan erősek az egy-egy stresszhelyzetben előjövő tünetek. (erős kézremegés, hányinger, és időszakos "sötétlátás" is hozzácsapódtak) Ha így folytatom, szól a főnököm és elájulok amúgy klasszikusan. Miután végzett ápolónő vagyok, (jelenleg titkárnő) felismerem a probléma lényegét, megpróbáltam relaxációval csökkenteni a tünetek jelentkezésekor, de kevés eredménnyel.

 Azon kívül, hogy váltsak nyugodtabb munkára, relaxáljak, lehet más módon is befolyásolni (esetleg gyógyszer nélkül)?   Köszönettel:

Ha már az önfegyelmezési kisérletei kudarcot vallottak, akkor én mégis egy kis gyógyszeres segítséget ajánlanék. Ha tudja előre, melyek azok a szituációk, amikor a vegetatív idegrendszer felfokozott működéséből eredő tünetek jelentkeznek, akkor vegyen be előtte 25-50 mg Betaloc-ot, esetleg egy enyhe nyugtatóval együtt. Természetesen nem rendszeres gyógyszerszedésre akarom rábeszélni, távol áll tőlem, azonban ez segítene leküzdeni a panaszait. A gyógyszer vényköteles, mert vannak ellenjavallatai. Családorvosát kérje meg a szer felírására, ő eldönti, nincs-e kontraindikáció.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| stressz, gyógyszer, kézizzadás
2002-07-11 13:36:19