Kézizzadás, stressz

stressz, gyógyszer, kézizzadás | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Kedves Doktornő!

23 éves nő vagyok, és a problémám amióta az eszemet tudom, fennáll. Amióta dolgozom meg gyakoribb az előfordulása. Bizonyos stressz-helyzetben igen aktív szimpatikus idegrendszeri tünetek jelentkeznek. A gond az, hogy túl erősek. Pl: gyerekként a pedagógusok nagyon szorgalmazták a körjátékokat, ami természetesen kézfogással járt. Miután tudom, hogy izzadékony tenyeret nem kellemes fogni, begörcsöltem, erre jobban izzadt a tenyerem és még élesebb gyerekpillantásokat kaptam. Nem is szeretem a körjátékot. A suliban csak vizsgák alkalmával került előtérbe "kellemes" hasmenéssel fokozva. Egyébként csak koncentrálásnál jött elő a tenyérizzadás, szabályosan csorgott a víz a kezemből(ről).

 Mostani munkahelyemen viszont zavaróan erősek az egy-egy stresszhelyzetben előjövő tünetek. (erős kézremegés, hányinger, és időszakos "sötétlátás" is hozzácsapódtak) Ha így folytatom, szól a főnököm és elájulok amúgy klasszikusan. Miután végzett ápolónő vagyok, (jelenleg titkárnő) felismerem a probléma lényegét, megpróbáltam relaxációval csökkenteni a tünetek jelentkezésekor, de kevés eredménnyel.

 Azon kívül, hogy váltsak nyugodtabb munkára, relaxáljak, lehet más módon is befolyásolni (esetleg gyógyszer nélkül)?   Köszönettel:

Ha már az önfegyelmezési kisérletei kudarcot vallottak, akkor én mégis egy kis gyógyszeres segítséget ajánlanék. Ha tudja előre, melyek azok a szituációk, amikor a vegetatív idegrendszer felfokozott működéséből eredő tünetek jelentkeznek, akkor vegyen be előtte 25-50 mg Betaloc-ot, esetleg egy enyhe nyugtatóval együtt. Természetesen nem rendszeres gyógyszerszedésre akarom rábeszélni, távol áll tőlem, azonban ez segítene leküzdeni a panaszait. A gyógyszer vényköteles, mert vannak ellenjavallatai. Családorvosát kérje meg a szer felírására, ő eldönti, nincs-e kontraindikáció.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| stressz, gyógyszer, kézizzadás
2002-07-11 13:36:19


Nehéz diagnózis

Ha aggódik, hogy téves a diagnózis, feltehet néhány kérdést, hogy eloszlassa a félreértést, és megnyugodjon.


A depresszió testi tünetei

A legtöbben ismerjük a depresszió érzelmi tüneteit, de arról már kevesebbet tudunk, hogy ezt a betegséget számos testi panasz is kísérheti.


Beteget jelentenek a stressz miatt a fiatalok

Egy brit kutatás szerint a fiatal munkavállalókra sokkal jellemzőbb, hogy beteget jelentenek a stressz miatt, mint idősebb társaikra. A fiatalok körében több az elvárás,...


Minden tizedik dolgozó volt már depresszió miatt távol munkájától

Minden tizedik dolgozó volt már depresszió miatt távol munkájától - állapították meg hét európai országban készült felmérésükben az Európai Depresszió Szövets...


Énekelni tud, beszélni alig

Énekelni kiválóan tud, beszélni viszont alig egy 41 éves brit nő igen ritka betegsége okán.


hirdetés