Rohamszerű izzadás

rohamszerű izzadás, verejtékezés, stressz, szorongás | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Kedves Doktornő!

  A problémám az erős, rohamszerű izzadás. 32 éves vagyok, és  18 éves korom óta törnek rám verejtékezési rohamok  tavasztól őszig. A rohamok akkor jelentkeznek, ha a  hőmérséklet meghaladja a kb. 25 fokot, és "huzatos" helyről  szélmentes helyre lépek be (tehát pl. utcáról zárt  helyiségbe). A verejtékezés nem az egész testemen  jelentkezik, hanem főként egy jól körülhatárolható helyen:  a homlokomtól a tarkómig terjedő 3-4 cm vastag "sávba" a  fejemen. A dolog nagyon kellemetlen, mert a hatás rendkívül  intenzív, másodpercek alatt annyi verítéket termelek,  mintha teljesen megáztam volna. A "roham" általában 20-40  percig tart, néha úgy érzem, addig, amíg a verítékmirigyeim  teljesen ki nem ürülnek.

 Azt hiszem, a kiváltó ok valószínűleg nem lelki eredetű,  mert az izzadás minden esetben bekövetkezik, ha a fenti  feltételek fennállnak, 20 fok alatt viszont szinte soha nem  fordul elő.  Válaszát előre is köszönöm.

A szervezet ea felesleges hőmennyiséget verejtékezés formájában adja le. Természetes védekező mechanizmus, ha Önnél kissé intenzívebb is, semmiképpen nem kóros.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| rohamszerű izzadás, verejtékezés, stressz, szorongás
2002-07-11 13:36:26


Nehéz diagnózis

Ha aggódik, hogy téves a diagnózis, feltehet néhány kérdést, hogy eloszlassa a félreértést, és megnyugodjon.


A depresszió testi tünetei

A legtöbben ismerjük a depresszió érzelmi tüneteit, de arról már kevesebbet tudunk, hogy ezt a betegséget számos testi panasz is kísérheti.


Beteget jelentenek a stressz miatt a fiatalok

Egy brit kutatás szerint a fiatal munkavállalókra sokkal jellemzőbb, hogy beteget jelentenek a stressz miatt, mint idősebb társaikra. A fiatalok körében több az elvárás,...


Minden tizedik dolgozó volt már depresszió miatt távol munkájától

Minden tizedik dolgozó volt már depresszió miatt távol munkájától - állapították meg hét európai országban készült felmérésükben az Európai Depresszió Szövets...


Énekelni tud, beszélni alig

Énekelni kiválóan tud, beszélni viszont alig egy 41 éves brit nő igen ritka betegsége okán.